Ερώτηση για τη συντριβή ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους «Antonov – 12» στην Καβάλα

Να υπάρξει άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού της περιοχής και να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους «Antonov – 12» στην Καβάλα διεκδικεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων του νομού Καβάλας αλλά και όμορων περιοχών έχει προκαλέσει η συντριβή ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους «Antonov – 12» στο δήμο Παγγαίου της Καβάλας. Το αεροπλάνο είχε πραγματοποιήσει, λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, πτήσεις προς την πολωνική πόλη Ρζεσζόφ, που απέχει 100 χλμ από τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα και αποτελεί κέντρο του αμερικανικού στρατού για τη μεταφορά οπλισμού προς την Ουκρανία. Το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία «Meridian Air Cargo» που, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της, «συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά επειγόντων φορτίων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών φορτίων και φορτίων διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής)».

Ζήτημα προς εξέταση αποτελεί κι ο τελικός προορισμός του φορτίου, αφού η εταιρεία υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο θα προσγειωνόταν στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ η σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τελικός προορισμός ήταν το Μπαγκλαντές.

Προκύπτουν λοιπόν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον προορισμό του μεταγωγικού, αλλά και το περιεχόμενο του φορτίου που μετέφερε, αφού ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με συνεχείς αποστολές όπλων από ΕΕ-ΝΑΤΟ και πληθαίνουν οι αναφορές δημοσιευμάτων για λαθρεμπόριο όπλων. Επισήμως είχε δηλωθεί ότι θα γινόταν μεταφορά εκπαιδευτικών πυρομαχικών, αλλά οι φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής οδηγούν στο συμπέρασμα πως ήταν επιχειρησιακά.

Σημαντικές ευθύνες φέρει και η ελληνική κυβέρνηση που «κατόπιν εορτής» προχώρησε σε διάβημα προς τη Σερβία και τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα ζητώντας να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του φορτίου. Αποδεικνύεται λοιπόν πως κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο με άγνωστο προορισμό, αποστολή και φορτίο.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Στην κατεπείγουσα ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων, να γίνονται διαρκείς έλεγχοι και επιτήρηση της περιοχής αλλά και να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση σε περίπτωση που απαξιωθούν τα χωράφια λόγω μόλυνσης του υπεδάφους;

– Σχετικά με τη διέλευση από τον εναέριο χώρο κρατών-μελών της ΕΕ επικίνδυνων όπλων και πολεμικών φορτίων ενώ ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με τον τελικό προορισμό αλλά και το σκοπό μεταφοράς τους και με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί οι μεταφορές τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων;».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...