Ερώτηση για τη βαθμολογική εξέλιξη Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) από το έτος 1994 έως και 2010

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 41ης ΣΕΙΡΑΣ ΣΜΥΝ
Φώτο Αρχείου / ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 41ης ΣΕΙΡΑΣ ΣΜΥΝ / Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα το «τη βαθμολογική εξέλιξη Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) από το έτος 1994 έως και 2010» κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Παφίλης Θανάσης, Καραθανασόπουλος Νίκος και Παπαναστάσης Νίκος.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

Υπάρχει μεγάλος αριθμός αξιωματικών προερχόμενων από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), που αποφοίτησαν από αυτές κατά το χρονικό διάστημα από το 1994 έως και 2010, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για την βαθμολογική τους εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά τα στελέχη τα προερχόμενα από τις ΑΣΣΥ, που όμως έχουν καταταγεί στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές και των τριών κλάδων κατά τα έτη 1994-1996, εισήλθαν στα σώματα με εγκυκλίους εισαγωγής που βασίζονταν στο ν.δ 445/1974 και διετέλεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εξελισσόμενοι βάσει του ν.2439/1996.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, η βαθμολογική εξέλιξη αυτών των Αξιωματικών, των προερχόμενων από τις ΑΣΣΥ, εξελίσσονταν μέχρι τον Βαθμό του Συνταγματάρχη (και αντιστοίχων) στα 35 έτη υπηρεσίας, χωρίς τότε να ήταν απαραίτητο το προσόν κατοχής πτυχίου ΑΕΙ.

Με τον ν.3883/2010, η βαθμολογική αυτή εξέλιξη ανετράπη καθώς πλέον προάγονται σε μεγαλύτερους χρόνους, ενώ όσοι εξ’ αυτών δεν διέθεταν πτυχίο ΑΕΙ, προσόν που θεσπίστηκε εκ των υστέρων, έχασαν τη δυνατότητα του καταληκτικού βαθμού του Συνταγματάρχη.

Με τον σχετικά πρόσφατο Ν.5018/2023 και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 52 αυτού, ρυθμίστηκαν κάποια θέματα σταδιοδρομίας και βαθμολογικής εξέλιξης, που όμως αφορούν συγκεκριμένες σειρές κατάταξης αξιωματικών και όχι το σύνολο αυτών.
Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται και από σχετικά έγγραφα του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ).

Απ’ τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό, ότι η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών των καταταγέντων στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) από το έτος 1994 έως και το 2010 έχει υποστεί και υποβάθμιση και επιβράδυνση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει η βαθμολογική αποκατάσταση των Αξιωματικών των καταταγέντων στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) από το έτος 1994 έως και το 2010, προκειμένου να υπάρξει εξάλειψη της αίσθησης αδικίας που νιώθουν οι προαναφερόμενοι Αξιωματικοί που προέρχονται από ΑΣΣΥ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...