Ερώτηση για την αναπροσαρμογή του ύψους αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για εκτέλεση υπηρεσιών

Πλήρωμα της Κανονιοφόρου ΚΑΣΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού που ναυλοχούσε στον λιμένα Μύρινας
Φώτο Αρχείου / Πλήρωμα της Κανονιοφόρου ΚΑΣΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού που ναυλοχούσε στον λιμένα Μύρινας / Πηγή: ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Ερώτηση για την αναπροσαρμογή του ύψους αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για εκτέλεση υπηρεσιών, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Ενώσεις στρατιωτικών με έγγραφά τους, όπως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (ΕΣΠΕΕΚΑΣ) και Ροδόπης (ΕΣΠΕΕΡΟΔ) και πρόσφατα η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), αναδεικνύουν το πόσο ξεπερασμένες και υποβαθμισμένες σε σχέση με το κόστος ζωής είναι οι αποζημιώσεις για εκτέλεση υπηρεσίας. Μάλιστα πιο συγκεκριμένα η  Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) στο έγγραφό της μεταφέρει μια σειρά από παράπονα που εκφράζουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όπως:

– Η αξία της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αντιστοιχεί στο κόστος ζωής του έτους 1999.

– Η συστηματική μη αναγνώριση των υπερωριών και του χρόνου ετοιμότητας για εργασία.

– Η συστηματική υπέρβαση του θεσμοθετημένου σαραντάωρου (40ωρου), αφού δεν υπολογίζεται και δεν αμείβεται ο χρόνος εκτέλεσης της εικοσιτετράωρης (24ωρης) υπηρεσίας.

– Η μη αποζημίωση των εικοσιτετράωρων (24ωρων) υπηρεσιών κατά τις αργίες.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για το χαμηλό επίπεδο της χορήγησης αποζημιώσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τη μη πληρωμή της πρόσθετης υπηρεσίας, την στιγμή που δαπανά δισεκατομμύρια για Νατοϊκούς εξοπλισμούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

1. Την άμεση αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης,  των νυχτερινών και της υπερωριακής απασχόλησης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

2. Την πληρωμή των εικοσιτετράωρων (24ωρων) υπηρεσιών, στο βαθμό που παραβιάζεται το θεσμοθετημένο σαραντάωρο (40ωρο);

3. Την πληρωμή των ανακλήσεων του προσωπικού ως υπερωριακή εργασία;

4. Τη μισθολογική αποκατάσταση Ανθυπολοχαγών, Ανθυποσμηναγών, Σημαιοφόρων, που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ);»

Δείτε ακόμα...