Ερώτηση για την αναστολή αποζημιώσεων σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο

Eurokinissi

Ερώτηση για την αναστολή αποζημιώσεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε μονάδες του Έβρου κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Το περασμένο έτος (2020) και με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, μετά από πιέσεις που άσκησαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εν ενεργεία στρατιωτικών, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια επιδερμική αποζημίωση των στελεχών που ενεπλάκησαν, αφού πρώτα ανεκλήθησαν οι κάθε είδους άδειές τους, προς ενίσχυση των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας. Η κυβέρνηση, αντί με γενναιότητα και με αφορμή το γεγονός να προχωρήσει στην πραγματική αποζημίωση της υπερεργασίας των στρατιωτικών, διαχρονικό αίτημα των στρατιωτικών συνδικαλιστών, εφηύρε, και το παρουσίασε ως ευαρέσκεια προς τα στελέχη αυτά, την αποζημίωση για τη μετακίνησή τους, υπό τη μορφή αποζημίωσης ημερών εκτός έδρας (ΗΕΕ). Δηλαδή, παρουσίασε μια οφειλόμενη αυτονόητη ενέργειά της, ως παραχώρηση.

Ωστόσο και πριν καλά καλά σβήσουν τα επικοινωνιακά φώτα και πυροτεχνήματα, όπως με έγγραφό της ανέδειξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), μόλις πρόσφατα, το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (2021), η κυβέρνηση, εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία δικαιολογία, προχώρησε στην αναστολή μέχρι νεοτέρας της υποτυπώδους ως άνω καταβολής αποζημίωσης μετακίνησης τεσσάρων (4) ημερών εκτός έδρας στο προσωπικό που τη δικαιούται και είχε εγκριθεί από το Φεβρουάριο του 2020, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμοτήτων του προηγούμενου έτους (2020) που δεν έχουν εισέτι αποζημιωθεί. Δηλαδή, λέει εντελώς απροκάλυπτα στα στελέχη: “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”.

Με το ίδιο έγγραφό της η ΠΟΕΣ, μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια που καλλιέργησε η παραπάνω ενέργεια της κυβέρνησης και ζητά την άμεση ανάκλησή της.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

1. Την ανάκληση της απόφασης αναστολής μέχρι νεοτέρας της καταβολής αποζημίωσης μετακίνησης τεσσάρων (4) ημερών εκτός έδρας στο προσωπικό που τη δικαιούται;

2. Την άμεση καταβολή των οφειλομένων αποζημιώσεων;».

Δείτε ακόμα...