Ερώτηση για τις ελλείψεις σε δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στην ΠΕ της Φθιώτιδας

Ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις σε δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στην Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας κατέθεσαν οι βουλςυτές του ΚΚΕ, Παπαναστάσης Νίκος, Καραθανασόπουλος Νίκος και Παφίλης Θανάσης προς τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών μετά από σχετική δημοσίευση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη της Λαμίας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα σχετικά με την τη φοίτηση των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της πόλης. Το πρόβλημα είναι οξύτατο λόγω της έλλειψης θέσεων.

Οι στρατιωτικοί αναγκάζονται μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, να απευθύνονται σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας σταθερά αναδεικνύει τα σχετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των στρατιωτικών, χωρίς επί της ουσίας να λαμβάνεται κανένα ανακουφιστικό μέτρο.

Η κατάσταση βέβαια αυτή, δεν αφορά μόνο την περιοχή της Φθιώτιδας. Είναι γνωστό ότι δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες σε δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, αφού είτε λόγω κριτηρίων αποκλείονται εκατοντάδες παιδιά από τα διάφορα προγράμματα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), τα λεγόμενα voucher, είτε δεν επαρκούν οι θέσεις που υπάρχουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που είναι αυτονόητη και απαραίτητη η πρόσβαση στην προσχολική αγωγή, για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι οικογένειες που αποκλείστηκαν και την ευθύνη γι’ αυτό φέρει η πολιτική της Ε.Ε., που υπηρετεί κι η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως κι οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μόνο αν βάλουν το “χέρι στην τσέπη” θα καταφέρουν να έχουν μια θέση στις ελάχιστες που μένουν σε δημόσιους σταθμούς πληρώνοντας αυξημένα τροφεία, χωρίς ακόμα κι αυτό σε αρκετές περιπτώσεις να είναι δυνατόν, ή σε ιδιωτικούς, με δεδομένη μάλιστα τη συνεχιζόμενη εκτίναξη της ακρίβειας.

Διαχρονικά η προσχολική αγωγή υποχρηματοδοτείται, με αποτέλεσμα να εμπορευματοποιείται αφήνοντας χώρο στην ιδιωτικοποίηση της. Στη θέση της προωθούνται υποβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως το επίσης ευρωενωσιακό πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» και χώροι φύλαξης στους χώρους εργασίας, προκειμένου επιχειρηματικοί όμιλοι να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η ολόπλευρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα, στην ίδρυση δημόσιων – δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων οικογενειών στην περιοχή της Φθιώτιδας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για αύξηση της χρηματοδότησης και για την δημιουργία νέων δομών, ώστε με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, να εξασφαλιστεί θέση για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακά δομές, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, γεύματα και θέρμανση.

Δείτε ακόμα...