Ερώτηση για τις μεταθέσεις, αποσπάσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Θερινή στρατιωτική εκπαίδευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Ιούλης 2021 /
Θερινή στρατιωτική εκπαίδευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Ιούλης 2021 / EUROKINISSI

Ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας για τις μεταθέσεις, αποσπάσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που τα παιδιά τους φοιτούν σε τάξεις Λυκείου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης. Αναλυτικά:

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) με έγγραφά τους, αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες στρατιωτικών που τα παιδιά τους φοιτούν σε τάξεις Λυκείου.

Πιο συγκεκριμένα σε Υπουργική Απόφαση, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 5700/2021, για τα στελέχη που έχουν τέκνα που φοιτούν στην Γ΄ Λυκείου υπάρχει η πρόβλεψη για μετάθεσή τους, μόνο κατόπιν επιθυμίας τους.

Ωστόσο, η Π.Ο.Ε.Σ. και η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ στα έγγραφά τους τονίζουν, μια σειρά από λόγους που επίσης δημιουργούν προβλήματα στην προετοιμασία των παιδιών τους, αποτελώντας βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επισημαίνουν ότι δυνητικά ένα στέλεχος των Ε.Δ., που ενώ το παιδί του φοιτά στη Β΄ Λυκείου, μπορεί να μετατεθεί σε άλλο τόπο, παρά το γεγονός ότι η Β΄ Λυκείου αποτελεί τάξη προετοιμασίας για τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Είναι εμφανέστατες οι δυσμενέστατες επιπτώσεις στην οικογενειακή προσπάθεια επιτυχίας των παιδιών των στελεχών των Ε.Δ. στις κρισιμότατες εξετάσεις των παιδιών στο Λύκειο.

Επίσης, μετά το πέρας των εξετάσεων το στέλεχος μπορεί να μετατεθεί σε άλλη περιοχή από την περιοχή που σπουδάζει το παιδί του, με αποτέλεσμα η οικογένεια του στρατιωτικού να είναι αναγκασμένη να συντηρεί δύο σπίτια και μάλιστα σε μία εποχή που τα ενοίκια είναι πολύ αυξημένα και η ακρίβεια έχει εξανεμίσει το οικογενειακό εισόδημα.

Μάλιστα τονίζουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η οικογένεια του στρατιωτικού αναγκάζεται να προχωρήσει σε αναστολή της φοίτησης προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις των δύο νοικοκυριών. Τέλος, αναφέρουν ότι μετά τη μετάθεση του στρατιωτικού η/ο σύζυγος του/της στρατιωτικού που δεν είναι στρατιωτικός, συχνά αναγκάζεται να αφήσει την εργασία που ασκούσε, προκειμένου να ακολουθήσει την οικογένεια στη μετάθεση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση κατά τις μεταθέσεις- αποσπάσεις στρατιωτικών ώστε:

– Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη φοίτηση του τέκνου στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

– Να υπάρξει μετάθεση- απόσπαση σε Φρουρά πλησίον της πόλης που σπουδάζει το παιδί ή τα παιδιά των στρατιωτικών.

Δείτε ακόμα...