Ερώτηση για το εργατικό δυστύχημα σε μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών της εταιρείας «ΑVRAMAR» στην Αιτωλοακαρνανία

Φωτό αρχείου – EUROKINISSI

Ερώτηση σχετικά με το εργατικό ατύχημα με νεκρό σε μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών της εταιρείας «ΑVRAMAR» στην περιοχή Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Μακραίνει η λίστα των εργατών που δίνουν μέχρι και τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά στο βωμό του κέρδους για τα μονοπώλια. Ειδικότερα, τείνει να γίνει “καθεστώς” τα τελευταία χρόνια ο θάνατος εργαζομένων την ώρα της εργασίας τους στις ιχθυοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού Ξηρομέρου.

Ένα νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε το πρωί της 29-3-2022 στην νησίδα Οξειά της Αιτωλοακαρνανίας με Ινδό εργάτη να χάνει τη ζωή του στον αγώνα του για το μεροκάματο. Το γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών  της εταιρείας “ΑVRAMAR”.

Συγκεκριμένα, ο εργάτης ανασύρθηκε από τον θαλάσσιο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς τις αισθήσεις του και διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δυστυχώς, με το τραγικό χαμό του Ινδού μετανάστη -εργάτη της “AVRAMAR”- αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως ακόμη και η ζωή των εργαζομένων είναι “αναλώσιμο προϊόν” που θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Μπαίνουν στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη το κόστος των μέτρων που πρέπει και μπορούν να ληφθούν, προκειμένου να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Είναι ώρα να σταματήσουν οι επιχειρηματίες να ρίχνουν το φταίξιμο στους εργαζόμενους και στην “κακιά στιγμή”. Είναι γνωστό πως προτεραιότητα είναι πάντα το εργοδοτικό κέρδος είτε μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας είτε μέσω της μη τήρησης των κοστοβόρων μέτρων ασφαλείας.

Για όλα αυτά, φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αφού είναι ενταγμένη στην πολιτική τους η ανοχή της ασύδοτης δράσης των εργοδοτών και η αδιαφορία τους για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στο όνομα της “ανάπτυξης” και της προσέλκυσης επενδύσεων. Βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες υπάρχουν και για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, κατάσταση που ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών και έχει ως αποτέλεσμα πυκνά – συχνά η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην κερδοφορία των εταιρειών αυτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

–  Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να διαλευκανθούν όλες οι αιτίες και οι συνθήκες του τραγικού περιστατικού με τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

– Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες που θα προκύψουν και να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού.

– Να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα που άπτονται της ασφάλειας των εργαζομένων, κάτι που η ίδια η πραγματικότητα -διαδοχικοί θάνατοι εργαζομένων- δείχνει ότι δεν ισχύει».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...