Ερώτηση για τον αποκλεισμό ΕΠΟΠ και ΕΜΘ από σχολεία Low Level Humint και Ξένων Γλωσσών

ΕΠΟΠ Λοχίας των Δυνάμεων Καταδρομέων
Φώτο Αρχείου / ΕΠΟΠ Λοχίας των Δυνάμεων Καταδρομέων / Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση με θέμα τον αποκλεισμό Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) από τα σχολεία LOW LEVEL HUMINT και Ξένων Γλωσσών κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με έγγραφό της επαναφέρει το θέμα της συμμετοχής, στα σχολεία στελεχών 2021 των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Τα στελέχη αυτά δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην (τότε) διαδικασία επιλογής προσωπικού για εξειδίκευση στις πληροφορίες, αφού δεν συμπεριλήφθηκαν, αφ΄ ενός ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και αφ΄ ετέρου ως βαθμός μέχρι Αρχιλοχίες, οι προερχόμενοι από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

Επίσης στο έγγραφό της η ΠΟΕΣ, τονίζει ότι η δυνατότητα συμμετοχής στα παραπάνω σχολεία, των ΕΠΟΠ και ΕΜΘ, που ήδη υπηρετούν στις ανωτέρω θέσεις – έστω και με απόσπαση ή διάθεση – θα τους έδινε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Ακόμη αποκλείονται από τις παραπάνω θέσεις στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι ΕΠΟΠ και οι ΕΜΘ, οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για απόσπαση – διάθεση σε θέσεις πληροφοριών, αλλά ακατάλληλοι για την τοποθέτησή τους.

Τέλος η ΠΟΕΣ εκφράζει την έκπληξή της, διότι στα σχολεία στελεχών 2021 και συγκεκριμένα στα σχολεία LOW LEVEL HUMMINT ως προϋπόθεση συμμετοχής τίθεται, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος να φέρει το βαθμό του Επιλοχία και να προέρχεται είτε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) είτε από Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ΕΜΘ Επιλοχίας. Ακόμη στα τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, δηλαδή στα τμήματα Τουρκικής Γλώσσας αρχαρίων και προκεχωρημένων, Αραβικής γλώσσας, Ρώσικης γλώσσας αρχαρίων και προκεχωρημένων, αποκλείονται οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ, παρόλο που οι πρώτοι Εθελοντές Μακράς Θητείας, δικαιούνται θέσης πληροφοριών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη συμμετοχή των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) στα σχολεία LOW LEVEL HUMINT και Ξένων Γλωσσών;»

Δείτε ακόμα...