Ερώτηση στη Βουλή για διακρίσεις στη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών

Στρατός- Άσκηση Ευελπίδων

Ερώτηση, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τις διακρίσεις στη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Προσφάτως δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ενδεικτικά αναφέρεται το υπ΄ αριθμ. Γ΄ 1689/14.7.2022 Φύλλο) Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν σε προαγωγές αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που προέρχονται από τις κατηγορίες των Εθελοντών του νδ 445/1974 (Α΄ 160) καθώς και των Εθελοντριών του ν.705/1977 (Α΄ 279). Προήχθησαν από τον βαθμό του Επισμηναγού στον βαθμό του Αντισμηνάρχου.

Ωστόσο, με απορία, αλλά και αγανάκτηση, αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, της ίδιας προέλευσης, δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης και δεν προήχθησαν στον αντίστοιχο για τον Κλάδο τους βαθμό (Αντισυνταγματάρχη και Αντιπλοιάρχου), αν και συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις, παρ΄ ότι η παράγραφος 26 του άρθρου 18 του ν.4407/2016 δεν κάνει διακρίσεις στους Κλάδους (ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ).

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, όπως διαχρονικά πράττουν όλες οι κυβερνήσεις απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κόβει και ράβει νομοθετήματα ανάλογα με τους ποιους και ποιες στρατιωτικούς θέλει να ευνοήσει και να τακτοποιήσει. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ομοιόβαθμοι αξιωματικοί, της ίδιας μάλιστα προέλευσης, να μην προάγονται στον αμέσως επόμενο βαθμό, εξαιτίας νόμων που γράφτηκαν και ψηφίστηκαν στο πόδι και σε βάρος τους. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της διαφορετικής μεταχείρισης σχετικά με τη βαθμολογική εξέλιξη των αξιωματικών του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού σε σχέση με τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορία, που προέρχονται από τις κατηγορίες των Εθελοντών του νδ 445/1974 (Α΄ 160) καθώς και των Εθελοντριών του ν.705/1977 (Α΄ 279);»

Δείτε ακόμα...