Ερώτηση στην Ευρωβουλή για την τιμή της κορινθιακής σταφίδας

Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «πράσινη ανάπτυξη» 22/10/2021
Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «πράσινη ανάπτυξη» 22/10/2021

Τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Οι παραγωγοί κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των προβλημάτων εξαγωγής από την κατάρρευση της τιμής πώλησής της στη διεθνή αγορά σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος παραγωγής και την εκτόξευση της ακρίβειας σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), επιδιώκοντας να προπορευθεί στον ανταγωνισμό με άλλους μεταποιητές – σταφιδεμπόρους, πλήρωσε πέρυσι (2020) στους παραγωγούς τιμή πάνω από αυτή της αγοράς με στόχο να συγκεντρώσει τον κύριο όγκο της παραγωγής. Στη συνέχεια, μη μπορώντας να τον εμπορευθεί, δημιούργησε «απόθεμα» 7.000 τόνων. Ο κίνδυνος, οι παραγωγοί – μέλη της ΠΕΣ να φορτωθούν την εμπορική ζημιά της, όπως προβλέπουν οι νόμοι για τις Συνεταιριστικές Ανώνυμες Εταιρείες, που υλοποιήθηκαν με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων, είναι πλέον ορατός.

Η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη με την πρόσθεση της φετινής παραγωγής σταφίδας (2021), την οποία οι παραγωγοί εκβιάζονται από ενώσεις και μεγαλέμπορους να τη διαθέσουν  σε τιμή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Οι διενέξεις ανάμεσα στη διοίκηση της ΠΕΣ και τους ανταγωνιστές της για το ποιος έχει την ευθύνη, δεν αλλάζουν το γεγονός πως η αιτία του προβλήματος είναι η καπιταλιστική αγορά, οι νόμοι της και ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματιών για τη μέγιστη κερδοφορία, η στρατηγική συγκέντρωσης της παραγωγής σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις-επιχειρήσεις που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ που ενισχύει τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους, προσδένει τους φτωχούς αγρότες με διάφορους τρόπους στα αγροτοδιατροφικά μονοπώλια.

Είναι επιτακτική η λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εμφανίζεται μέχρι και σήμερα να «νίπτει τας χείρας της» λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά και ότι θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στην ΕΕ, ενώ περισσεύουν οι πανηγυρισμοί για την κύρωση της νέας ΚΑΠ.

Η ούτως ή άλλως μικρή παραγωγή σταφίδας που έχει απομείνει στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής αγοράς και της ΚΑΠ που εφάρμοσαν κι εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα μπορούσε να διατίθεται για την κάλυψη εγχώριων αναγκών, ενώ το αναγκαίο ποσό που απαιτείται για να διατεθεί το υπάρχον απόθεμα δεν ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών που σε αντίθεση με τις επιζήμιες προβλέψεις της ΚΑΠ διεκδικούν :

– Να εξασφαλιστεί η διάθεση του “αποθέματος” σε κρατικές δομές, στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κλπ, με τιμές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς-μέλη της ΠΕΣ.

– Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...