Ερώτηση στην Ευρωβουλή: Κλιμάκωση της βαρβαρότητας και της άγριας καταστολής σε βάρος προσφύγων

Επιχείρηση τρομοκράτησης των προσφύγων με ΜΑΤ και ρίψη χημικών στον Ελαιώνα
Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση για την κλιμάκωση της βαρβαρότητας και της άγριας καταστολής σε βάρος προσφύγων κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει:  

«Τα αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών με θύματα πρόσφυγες όπως ο πολυήμερος εγκλωβισμός των προσφύγων σε νησίδα στον Έβρο με τον τραγικό θάνατο ενός μικρού παιδιού, το νέο πολύνεκρο ναυάγιο νοτίως της Ρόδου με τους δεκάδες αγνοούμενους, τα «πλεούμενα» πτώματα στο Αιγαίο, κι οι καραβιές ξεριζωμένων που προσάραξαν στα Κύθηρα συνιστούν αποτελέσματα της αντιδραστικής ευρωενωσιακής στρατηγικής στο προσφυγικό, της απαράδεκτης κοινής δήλωσης ΕΕ Τουρκίας, του Κανονισμού του Δουβλίνου, της κατάφωρης παραβίασης τη Συνθήκη της Γενεύης και των δικαιωμάτων των προσφύγων στο Άσυλο που προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με χωροφύλακα τη Frontex.

Η διπλή εργαλειοποίηση του προσφυγικού τόσο από την Τουρκική κυβέρνηση για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της, όσο και από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις που αυξομειώνουν κάθε φορά την κάνουλα των ροών για την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού, οδηγεί σε ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα και μακρινά ταξίδια με εκατόμβες νεκρών. Ενώ όσοι γλιτώνουν γίνονται «μπαλάκι» ανταγωνισμών κυβερνήσεων και εγκλωβίζονται απάνθρωπα για μήνες σε υπερδομές προς απέλαση.

Οι ωμότητες της κυβέρνησης της ΝΔ στην προσφυγική δομή Ελαιώνα, με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν ξημερώματα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης για να εξαναγκάσουν τους πρόσφυγες και τα μικρά τους παιδιά να μεταφερθούν σε άλλες δομές με αντίστοιχα άθλιες συνθήκες, ενθαρρύνονται από την ευρωενωσιακή πολιτική καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών. Καταδεικνύουν το αδιέξοδο των ανύπαρκτων υποδομών ένταξης τους που επιτείνεται κι από τη σχεδιαζόμενη ολοκλήρωση του ανεπαρκούς κι αποσπασματικού προγράμματος ΕΣΤΙΑ II. Αποτελούν αλυσίδα της πρόσφατης αγριότητας στη Μελίγια από τις Μαροκινές αρχές όπως κι αυτές της Ισπανίας, με τη λεγόμενη …«προοδευτική κυβέρνηση», που διαφημίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κυβέρνηση μεταξύ άλλων υπέγραψε την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και καθιέρωσε το απάνθρωπο αίσχος της Μόριας.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, κατέθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Στο γεγονός ότι η επικίνδυνη κι αδιέξοδη πολιτική της ίδιας και των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών και στη φρίκη που ζουν οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων που εξαπολύθηκαν από την ΕΕ και τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
  • Στην κατεπείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης στους πρόσφυγες, με τη δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία υπό την επίβλεψη ΕΕ και ΟΗΕ και να εξασφαλιστεί η μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ταυτόχρονη εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Χωρίς καμιά επαναπροώθηση, απέλαση και εγκλεισμό στις υπερδομές-φυλακές. Με ολοκληρωμένο πλαίσιο ένταξης κι εργασίας με δικαιώματα όλων των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιλέγουν να παραμείνουν στην Ελλάδα κι εξασφάλιση της ανεμπόδιστης εκπαίδευσης όλων των προσφυγόπουλων, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ».

Δείτε ακόμα...