Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ»

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το λεγόμενο «Νέο ΕΣΥ» απογειώνει την επίθεσή της στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, μέσα σε συνθήκες κυριολεκτικά διάλυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, απότοκο της πολιτικής που εφαρμόζεται πριν, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο σχέδιο με την επίκληση του «εξορθολογισμού» των δομών και τη «χάραξη υγειονομικού χάρτη», προωθεί τη συρρίκνωση ή και κατάργηση νοσοκομείων, ΚΥ και τμημάτων, με κριτήριο το πόσο κοστοβόρα είναι.

Παράλληλα ενισχύεται η λεγόμενη αυτοτέλεια των νοσοκομειακών δομών, στο πλαίσιο της οποίας ανοίγει και ο δρόμος για επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία – αντίστοιχα με τα απογευματινά ιατρεία που ήδη λειτουργούν – εντός των δημόσιων νοσοκομείων, μέτρο που αναγκάζει τους ασθενείς είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώνουν για την περίθαλψή τους.

Ο κατά τα άλλα αναγκαίος οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν «κόφτης» για παραπέρα εξετάσεις ή ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Τα δισ. ευρώ των ασφαλισμένων θα συνεχίσει να λυμαίνεται ο ιδιωτικός τομέας, ενώ οι ΣΔΙΤ επιβάλλονται κι εδώ, δίνοντας ζεστό χρήμα στους ιδιώτες.

Είναι πρόκληση αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την άθλια κατάσταση του ΕΣΥ (πχ ελλείψεις, λίστες αναμονής κλπ) που οφείλονται ακριβώς στην πολιτική εμπορευματοποίησης να εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες προωθώντας την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική με βάση την αντίληψη «κόστους-οφέλους».

Συνέπεια του νέου σχεδίου για το ΕΣΥ θα είναι η περαιτέρω άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν όλο και περισσότερα. Υλοποιούνται έτσι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που βλέπουν την υγεία ως «επένδυση», όπως περιγράφεται και στο «εμβληματικό» για τους αντιλαϊκούς του στόχους πρόγραμμα EU4Health.

Αναδεικνύεται ότι η στρατηγική ΕΕ και κυβέρνησης είναι εκ δια μέτρου αντίθετη με τις κατεπείγουσες ανάγκες του λαού, για σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρακάτω ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι την ώρα που ο λαός στενάζει από την εκτίναξη της ακρίβειας, του πληθωρισμού των καθηλωμένων μισθών και ενώ και με την αναζωπύρωση της πανδημίας αποδεικνύεται διαρκώς η ανάγκη θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας, η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις γενικεύουν την εμπορευματοποίηση της υγείας (επί πληρωμή ιατρικές πράξεις, νοσηλείες, χειρουργεία, περαιτέρω διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων κ.ά.) για τα κέρδη των ομίλων;».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...