Εσθονία: Ένδεκα χώρες του ΝΑΤΟ υπόσχονται νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

Πύραυλοι Stingeρ

Ένδεκα χώρες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν σήμερα να συνεχίσουν να παρέχουν ένα «άνευ προηγουμένου σύνολο δωρεών» συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε συλλογικά την παράδοση ενός άνευ προηγουμένου συνόλου δωρεών, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, βαρέος πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού στην άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, έγινε από τους υπουργούς ’Αμυνας της Βρετανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και από εκπροσώπους της Δανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας μετά μια συνάντηση στην Εσθονία και ενόψει της ης συνάντησης για τα όπλα που προορίζονται για το Κίεβο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία την Παρασκευή.

Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα s-60, πολυβόλα και εκπαίδευση και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Πολωνία και η Φινλανδία έχει δηλώσει ήδη ότι θα στείλουν Leopard, εάν η Γερμανία άρει το βέτο της. Σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας, η Πολωνία υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να το κάνει, ακόμη κι αν η Γερμανία προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσπάθησαν σήμερα να επιλύσουν ένα αδιέξοδο σε σχέση με τα Leopard, τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αντιστέκεται μέχρι στιγμής να προμηθεύσει στην Ουκρανία, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κανένα συμπέρασμα.

Η Εσθονία συγκεκριμένα δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία αυξάνοντάς την σε περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ της. Η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία το «μεγαλύτερο πρόγραμμα στρατιωτικής της βοήθειας έως τώρα, η οποία περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα καθώς και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ». «Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα ανέλθει στα 370 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ της Εσθονίας» προστίθεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η Εσθονία των 1,3 εκατ. κατοίκων χορήγησε τη μεγαλύτερη δημόσια βοήθεια σε όρους ΑΕΠ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το ινστιτούτο δήλωσε ότι η συμβολή της Εσθονίας ανερχόταν ήδη στο 1,1% του ΑΕΠ στα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...