Εταιρείες αποσύρονται από τις έρευνες στην Κρήτη γιατί συμφέρουν οι … ΑΠΕ

εξορύξεις υδρογονανθράκων

Την απόφασή της να αποσυρθεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες από τα block «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη» ανακοίνωσε η γαλλική πολυεθνική «Total Energies». Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εταιρεία συμμετείχε μαζί με την αμερικανική «ExxonMobil» και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) στην ερευνητική κοινοπραξία στις συγκεκριμένες περιοχές (από 40% η καθεμία από τις δύο πολυεθνικές και 20% τα ΕΛΠΕ) με σύμβαση η οποία κυρώθηκε με νόμο τον Οκτώβρη του 2019.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της γι’ αυτήν την απόφαση, αναφέροντας ότι «παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» στην Ελλάδα και καταλήγοντας λέει ότι συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της «Total Energies Marketing Hellas». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και η «ΕxxonMobil» αναμένεται να αποσυρθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ΕΔΕΥ έχει ως εναλλακτικό σχέδιο το να οργανώσει και να συμμετάσχει η ίδια στις έρευνες, ενεργώντας σε συμφωνία και ίσως για λογαριασμό των παραχωρησιούχων. Κάτι που παραπέμπει σε νέα βάρη για τον λαό, αφού θα κληθεί να πληρώσει και τις έρευνες που ίσως γίνουν για λογαριασμό των παραχωρησιούχων. Βέβαια, αναμένεται να υπάρξει και παζάρι, αφού δεν αποκλείεται η εταιρεία προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες να ζητήσει ανταλλάγματα με νέους χώρους εγκατάστασης ΑΠΕ, εκτός από αυτούς που ήδη λειτουργεί.

Να σημειώσουμε ότι η «Eren Hellas», η ελληνική θυγατρική της «Total», κατέχει συνολική μεικτή εγκατεστημένη ισχύ περίπου 350 MW (84 MW ηλιακών φωτοβολταϊκών και 265 MW αιολικής ενέργειας).

Και η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, με το ρεύμα – εμπόρευμα, κριτήριο για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνό ρεύμα και ενεργειακή επάρκεια, αλλά το κυνήγι του μέγιστου κέρδους που οδηγεί και στην εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας. Άλλωστε, αυτό ακριβώς υπηρετούν η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση» που είναι το χρυσωρυχείο για τους ομίλους – αρπακτικά. Δείχνουν έτσι οι εξελίξεις και πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων πως τάχα είναι η αποφασιστικότερη προώθηση αυτών των σχεδιασμών εκείνη που μπορεί να τον προστατέψει από το «τσουνάμι» της ακρίβειας και των τεράστιων λογαριασμών ρεύματος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...