ETIAS: Ενσωματώθηκε ένα ακόμα σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικού φακελώματος

EUROKINISSI

Ενα ακόμα σύστημα ηλεκτρονικού φακελώματος επικυρώθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο έρχεται να προστεθεί στον βόρβορο του θεσμικού πλαισίου που περιστέλλει λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες και θέτει υπό παρακολούθηση τον «εχθρό λαό». Το νέο σύστημα φέρει τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού – ETIAS» και προβλέπεται στον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ 2018/1240, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών και υπερψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Προβλέπει τη δημιουργία «εθνικού» συστήματος ETIAS, με τη σχετική «Μονάδα» να δημιουργείται στη Γ4 Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Σένγκεν του εν λόγω υπουργείου, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τους δρακόντειους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, προμηνύοντας ακόμα χειρότερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο το υπερψήφισε στο σύνολό του, όπως επίσης από τα 9 άρθρα που αφορούσαν την ενσωμάτωση της Οδηγίας υπερψήφισε τα 8. Οι αντιρρήσεις του αφορούσαν το αν η «Μονάδα» ETIAS που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα θα είναι διεύθυνση του αρμόδιου υπουργείου ή τμήμα. «Παρών» ψήφισε η Ελ. Λύση, κατά το ΜέΡΑ25.

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης διαμαρτυρήθηκε πως «κατηγορούμαστε ότι ενδεχομένως κάνουμε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό φακέλωμα» (!), για να εξηγήσει στη συνέχεια πως δεν πρόκειται για παρακολούθηση αλλά για …«αξιοποίηση των πληροφοριών που έχουμε στο να ελέγχουμε και σε εθνικό επίπεδο αυτούς τους οποίους το ηλεκτρονικό ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου θα απορρίπτει».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημείωσε πως με το σύστημα ETIAS θα συγκεντρώνονται τα προσωπικά δεδομένα υπηκόων τρίτων χωρών που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης βίζας, προκειμένου να εκδίδεται ή να μην εκδίδεται άδεια ταξιδιού σε αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, με το σύστημα ETIAS «δημιουργείται μία νέα κεντρική βάση δεδομένων, η οποία θα συνδέεται με όλες τις βάσεις του ηλεκτρονικού φακελώματος που διαθέτει σήμερα η ΕΕ», δηλαδή Eurodac, βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, βάσεις VIS, SIS II, EUROPOL, ΙNTERPOL, το σύστημα ποινικού μητρώου της ΕΕ, σύστημα εισόδου και εξόδου της ΕΕ. Αντίστοιχα η βάση ETIAS θα χρησιμοποιείται και από όλους αυτούς τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Μέσα από τους πολυδαίδαλους μηχανισμούς, ανέφερε ο Γ. Δελής, εκμηδενίζονται οι περιπτώσεις απόδοσης πολιτικού ασύλου, την ώρα που γιγαντώνονται και θωρακίζονται οι φράχτες στα σύνορα για να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Επισήμανε ότι και πάλι ένα από τα προσχήματα για την ενσωμάτωση του Κανονισμού είναι η τρομοκρατία, έννοια – λάστιχο όπου μπορούν να συμπεριληφθούν τα πάντα ως δυνητική τρομοκρατία, με τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να τίθενται σε κίνδυνο.

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, όπως έχει καταψηφίσει το ETIAS στην Ευρωβουλή και το σύνολο του επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή. Κάλεσε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να συγκρουστούν με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που θυσιάζουν λαϊκές ανάγκες και στήνουν στα πέντε μέτρα ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες, για να θωρακίζουν στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...