Έτοιμη να παραχωρήσει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία δηλώνει η κυβέρνηση

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόυντ Τζέιμς Ώστιν είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος. Επισήμως, «υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ», καθώς και τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία «και αναγνωρίστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη βοήθεια και τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της συνεχιζόμενης βοήθειας που στέλνουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι και συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά πάνω σε αυτά τα θέματα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς «διαβεβαίωνε» στη Βουλή ότι «η Ελλάδα τελεί σε διαρκή ετοιμότητα, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουμε στο πλαίσιο του νατοϊκού σχεδιασμού, όπως άλλωστε αυτό επιτάσσουν οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις», θυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε «αποστολή αμυντικού και υγειονομικού υλικού στην Ουκρανία».

Άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν ήδη ζητήσει ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα να δοθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με την ελληνική κυβέρνηση να παζαρεύει την αντικατάστασή τους με αμερικανοΝΑΤΟικά. Επίσης, έχει καταληχτεί τμήμα αντιαρματικών να σταλεί στην Βουλγαρία στον διαμορφούμενο εκεί Σχηματισμό Μάχης (Battlegroup) του ΝΑΤΟ κόντρα στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...