Έτοιμη να στείλει πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των Χούθι δηλώνει η κυβέρνηση

Η Φρεγάτα Σαλαμίς του Πολεμικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / Η Φρεγάτα Σαλαμίς του Πολεμικού Ναυτικού / Πηγή: ΠΝ

Έτοιμη να στείλει πολεμικό πλοίο, ή και ότι άλλο ζητηθεί, στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, στοιχισμένη στα προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο ενεργών ρόλων στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη, εάν της ζητηθεί», να συμμετάσχει πιο ενεργά, στο όνομα της προστασίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. «Εάν χρειασθεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», είπε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στα εφοπλιστικά συμφέροντα. 

Έτσι, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της χώρας μας με πολεμικό πλοίο. «Το συζητάμε», σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο ίδιος συμπλήρωσε «εάν με ρωτάτε εγώ είμαι υπέρ» και έφερε ως «παράδειγμα» την συμμετοχή στην Ευρωνατοϊκή επιχείρηση «Atalanta», για την αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών. 

Ο Χρ. Στυλιανίδης σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή τη βάση στήνεται μια ευρύτερη συμμαχία. «Εμείς είμαστε παρόντες, πρέπει να είμαστε αν μας ζητηθεί».

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας κρατών κυρίως της ΕΕ, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ιαπωνίας και του Καναδά. Αντικείμενο, επισήμως, «τα φλέγοντα ζητήματα ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ύστερα από τις επιθέσεις των Χούθι».

Ο υφυπουργός Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης «επαναβεβαίωσε» στην τηλεδιάσκεψη «την ισχυρή και ακλόνητη προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας το ρόλο της, «ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε ένα διαρκώς σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», όπως λένε.

Δείτε ακόμα...