Eurogroup: Παζάρια και αντιθέσεις 16 ωρών – Δεν τα βρήκαν

Τηλεδιάσκεψη Eurogroup 16/3/2020
Φώτο Αρχείου / Τηλεδιάσκεψη Eurogroup 16/3/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Στις 11.00 αναμένονταν οι ανακοινώσεις από το χθεσινό Eurogroup, που απ’ ό,τι φαίνεται διήρκεσε όλο το βράδυ (16 ώρες) με τα παζάρια και τις αντιθέσεις να είναι πάνω στο τραπέζι. Ωστόσο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου καθώς μεταφέρθηκε η συνεδρίαση για αύριο.

Η συμφωνία για την στήριξη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της κρίσης της πανδημίας και της επόμενης ημέρας, γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας των ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών-μελών για το ποιος θα έχει τις λιγότερες ζημιές. Σημερινά σχόλια στα ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η περίπτωση του ευρωομολόγου απομακρύνθηκε. Διαφαίνεται ότι δρομολογείται ένα πακέτο μέτρων χρηματοδότησης στο κεφάλαιο χωρίς μνημόνια και αντίμετρα για τα κράτη.

Ανησυχούν για την εικόνα της ΕΕ στους λαούς

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έκανε λόγο για την ανάγκη δέσμευσης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης. Τόνισε, χαρακτηριστικά, την σημασία της προβολής μιας εικόνας προστασίας των λαών της Ευρώπης από την ΕΕ ώστε να καταπνιγεί η ενδεχόμενη αμφισβήτηση προς τον εν λόγω ιμπεριαλιστικό σχηματισμό. Την αποφασιστικότητα για την κλιμάκωση της επιθετικότητας προς τους λαούς την δίνει χαρακτηριστικά η παρακάτω δήλωσή του.

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές

Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup

Η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα αναμενόταν να προσέλθει στο Γιούρογκρουπ με την θέση για κοινή έκδοση ομολόγων. Θα χρησιμοποιούσε το επιχείρημα… “έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος”. Με την πεποίθηση, κιόλας, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καλλιεργήσει την απαιτούμενη εικόνα της ΕΕ που στηρίζει τους πολίτες της μπροστά στην κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο αυτή η πρόταση είναι αμφίβολο κατά πόσο ικανοποιεί τα συμφέροντα της γερμανικής αστικής τάξης. Η Γερμανία, ως η πιο ισχυρή οικονομία της ΕΕ, θα επωμιστεί το βάρος των πιο αδύναμων οικονομιών των κρατών του νότου.

Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων. Δεν ξεχνά, βεβαίως και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank). Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στη συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας.

Η προσδοκία της συμφωνίας στο Eurogroup φαίνεται ότι ευνόησε τα χθεσινά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 1,78%. Χθες κυμαινόταν στο 1,96%. Ενώ η απόδοση του 5ετούς υποχώρησε στο 1,32% από 1,48% και του 15ετούς στο 1,86% από 2,03%.

Να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε νέο πακέτο στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας ύψους 1 δισ. ευρώ. Στόχος να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μπροστά στην κρίση του κορονοϊού. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και προορίζεται μόνο για τις “φερέγγυες επιχειρήσεις”.

Στη «λυκοσυμμαχία»… χαμένοι είναι πάλι οι λαοί

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι μέλημα της ΕΕ είναι η ενίσχυση και η προστασία των αστικών τους τάξεων. Αναδεικνύονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα τους για το ποια θα χάσει τα λιγότερα και ποια θα βγει περισσότερο κερδισμένη. Ταυτόχρονα οι πλέον χαμένοι είναι οι λαοί, που διαχρονικά επωμίζονται το βάρος είτε της κρίσης είτε της ανάπτυξης.

Η αλληλεγγύη ακούγεται σαν ανέκδοτο στα αυτιά των λαών. Στο στόμα των Ευρωπαίων ηγετών παίρνει την έννοια του κατευνασμού των αντιδράσεων και της καλλιέργειας ταξικής συναίνεσης με όχημα την “αλληλεγγύη”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Δείτε ακόμα...