Εξειδίκευση της τρίτης δέσμης μέτρων

Υπουργοί

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, εξειδίκευσαν την τρίτη δέσμη μέτρων οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Ι. Βρούτσης.

Υπουργός Οικονομικών

Καταρχήν ο Υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν την στήριξη και των φυσικών προσώπων, με τη διευκόλυνση των δόσεων των ενήμερων δανείων, ενώ όσοι πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, δικαιούνται αναστολής δόσεων για ένα τρίμηνο.

Το επίδομα των 800 ευρώ θα πάρουν και 1,4 εκατ. εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.α., το οποίο, επιπλέον, θα είναι ακατάσχετο. Το συνολικό κόστος της κυβερνητικής παρέμβασης ανέρχεται στα δυο δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. 

Σε ότι αφορά το δώρο Πάσχα, αυτό θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις, με τη διευκρίνιση ότι δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών επίσης, ανακοίνωσε και την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.  

Ούτε μια λέξη για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Και στην τρίτη παρουσίαση οικονομικών μέτρων για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, δεν αναφέρθηκε κάτι για τους στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν πρόκειται να τους ξεχάσει. Το ALT.GR δημοσιεύει καθημερινά, άρθρα και παρεμβάσεις της ΠΟΕΣ και του ΚΚΕ για την ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων για το προσωπικό των ΕΔ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε εισπρακτικές, αντισηπτικά, μάσκες και δάνεια επιχειρήσεων

Θα σταματήσουν οι οχλήσεις προς τους δανειολήπτες, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Όλοι κρινόμαστε. Όποιος πλήττεται δεν θα πρέπει να ενοχλείται», δήλωσε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε και στην επιβολή προστίμων σε όσους κερδοσκοπούν με τα αντισηπτικά και στις μάσκες, ότι θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, με τη δημοσίευση της ΠΝΠ, η οδηγία γίνεται νόμος του κράτους. Οι ποινές είναι σοβαρές για όλους. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι τα super market προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες, παρατηρήθηκαν ελλείψεις. Αφού δεν τηρήθηκε η οδηγία για τρία τεμάχια ανά πελάτη.

Για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διπλασιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ., όπως ανέφερε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...