Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Αξιόπιστος εταίρος» των επικίνδυνων ευρωνατοϊκών σχεδιασμών στην Α. Μεσόγειο η Τουρκία

Η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ- Δ. Αλαβάνος και Κ. Παπαδάκης
Φώτο Αρχείου / Η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ- Δ. Αλαβάνος και Κ. Παπαδάκης

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σχολιάζει την πρόσφατη «Έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία». Όπως αναφέρει η Τουρκία αποτελεί «αξιόπιστο εταίρο» των επικίνδυνων ευρωνατοϊκών σχεδιασμών στην Α. Μεσόγειο και οι όποιες επικριτικές αναφορές ή απειλές κυρώσεων γίνονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με Κίνα-Ρωσία για να δεθεί πιο γερά στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στην συζήτηση της «Έκθεσης του ΕΚ για την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «οι όποιες επικριτικές αναφορές ή απειλές κυρώσεων γίνονται στην Τουρκία», που αποτελεί «αξιόπιστο εταίρο» των επικίνδυνων σχεδιασμών ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, λειτουργούν στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών με Κίνα-Ρωσία για να δεθεί πιο γερά στο ΝΑΤΟ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στην παρέμβασή του σημείωσε τα εξής:

«Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, στη συνάντηση των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου με τον Τούρκο Πρόεδρο, επιβεβαιώσατε ότι η Τουρκία είναι “αξιόπιστος εταίρος” των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο και τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η λεγόμενη “θετική ευρωτουρκική ατζέντα” – που αποδέχονται κι επικροτούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα – περιλαμβάνειτην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, επικυρώνει την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Όποιες επικριτικές αναφορές ή απειλές κυρώσεων, λειτουργούν στο πλαίσιο του παζαριού με την Τουρκία, για να δεθεί πιο γερά στο ΝΑΤΟ, στο έδαφος σφοδρών ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα.

Ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και η εμπλοκής τους στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στρέφεται κατά των λαών των δύο χωρών και τους βάζουν σε μεγάλους κινδύνους.

Στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη σημασία η λαϊκή πάλη για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων, το σεβασμό των συνόρων και τη δημιουργία των όρων για την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς.»

Δείτε ακόμα...