Ευρωκοινοβούλιο: Απαράδεκτο ψήφισμα – πολεμικό ανακοινωθέν

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα – πολεμικό ανακοινωθέν του Ευρωκοινοβουλίου για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία και καταγγέλλει «την επικίνδυνη πολεμική κλιμάκωση που προωθεί, οδηγώντας σε ακόμη πιο οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ολόκληρης της Ευρώπης».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την εισβολή της Ρωσίας, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία από τη μια μεριά η καπιταλιστική Ρωσία και από την άλλη η ΕΕ κι οι σύμμαχοί της ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, μετατρέποντας τον ουκρανικό λαό σε «σάκο του μποξ» για τα αιματοβαμμένα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Το ΚΚΕ καταδίκασε απερίφραστα τις δολοφονίες αμάχων, την πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, απ’ όποιον κι όπου κι αν διαπράττονται, όπως τώρα στην Μπούκα της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Το Eυρωκοινοβούλιο αξιοποιεί με σκοπιμότητα το λαϊκό αποτροπιασμό επιλεκτικά, σαν επαίσχυντο εργαλείο όξυνσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Είναι όμως το ίδιο που διαχρονικά αποσιωπά προκλητικά και αθωώνει τα εγκλήματα εναντίον αμάχων που διαπράχθηκαν από το στρατόπεδο της ΕΕ και των Αμερικανο-Νατοϊκών συμμάχων της στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη κι άλλου. Το ψήφισμα αποτελεί πολεμικό σάλπισμα σύσσωμου του αστικού πολιτικού προσωπικού – από συντηρητικούς φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες κάθε παραλλαγής και ακροδεξιούς – για ένταση της πολεμικής συμμετοχής των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Στην κατεύθυνση αυτή ζητάει ενίσχυση των αποστολών πολεμικού εξοπλισμού, στην οποία πρωταγωνιστεί κι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και προγεφύρωμα, προετοιμάζοντας μάλιστα και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Το ψήφισμα ζητά την επιβολή νέων ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την επέκτασή τους και εναντίον της Λευκορωσίας, που θα πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά οι λαοί. Απευθύνει οικονομικές και πολιτικές απειλές και εκβιασμούς ενάντια σε όσες χώρες εντός και εκτός ΝΑΤΟ δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή κυρώσεων. Αποκαλυπτικό για τις πραγματικές αιτίες και επιδιώξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία είναι το αίτημα να δημιουργηθεί «ταμείο τύπου σχεδίου Marshall» στο όνομα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο με την «έναρξη ενός μαζικού επενδυτικού προγράμματος». Ενώ ακόμη ρέει το αίμα των λαών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα «κοράκια» του κεφαλαίου μυρίστηκαν νέες ευκαιρίες για κέρδη πάνω στα συντρίμμια και τη δυστυχία του ουκρανικού λαού. Φτάνει δε στο έσχατο όριο του σκοταδισμού ζητώντας τον αποκλεισμό του ρωσικού πολιτισμού και αθλητισμού. 

Το ΚΚΕ καλεί τους λαούς να καταδικάσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αρνούμενοι να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό οργανώνοντας τη δική τους αυτοτελή πάλη για να απαλλαγούν από την κυριαρχία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες τους».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...