Ευρωκοινοβούλιο: Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Eurokinissi

Τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης που επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε τοποθετήσεις του που αμφισβητούν την κυριαρχία ελληνικών νησιών και θέτουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους καταγγέλλει με ερώτησή της προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου αλλά και με επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, τονίζεται ότι «η Τουρκία κατέγραψε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης αποτελούν συνέχεια του προκλητικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. 

Πρόκειται για πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και τροφοδοτείται από τις θέσεις και την πρακτική των ΕΕ-ΗΠΑ με σκοπό να παραμείνει η Τουρκία στο στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού, ώστε να περιοριστεί η διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή. Άλλωστε σε πρόσφατο άρθρο του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σημείωσε ότι «οι εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τείνουν να εκτονωθούν φέτος». Οι ισχυροί οικονομικοί, πολιτικοί στρατιωτικοί δεσμοί της ΕΕ με την Τουρκία και ο χαρακτηρισμός της ως «στρατηγικού εταίρου» της ΕΕ, δίνουν άλλοθι και ενισχύουν την τουρκική προκλητικότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προσθέτοντας νέες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στις ήδη υπάρχουσες και καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα εν δυνάμει στόχο. Σε αυτή τη βάση μόνο ανησυχία προκαλεί στο λαό η μετατροπή  της χώρας σε ΝΑΤΟϊκή βάση και ο καθησυχασμός από τα αστικά κόμματα ότι οι προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο διαλόγου «εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται ο Αντιπρόεδρος/Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ:

– Πώς τεκμηριώνεται «τάση εκτόνωσης των εντάσεων» με δεδομένο τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που θέτει ανοιχτά ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και δημιουργεί επικίνδυνες εξελίξεις για κλιμάκωση των εντάσεων  στην περιοχή;

– Πώς τοποθετείται η ΕΕ απέναντι στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας;».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...