Ευρωκοινοβούλιο: Υποκριτικά κόπτεται η ΕΕ για την ψυχική υγεία όσων έχουν εγκλωβίσει στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών

Το στρατόπεδο προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου - Σεπτέμβρης 2020
Φώτο Αρχείου / Το στρατόπεδο προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου – Σεπτέμβρης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Τις ευθύνες ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε παρέμβασή της σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά «με τη φροντίδα ψυχικής υγείας και φροντίδα για ευάλωτους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά κέντρα υποδοχής» με τον Επίτροπο Μ. Σχοινά στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ξερίζωσαν εκατομμύρια ανθρώπους από τον τόπο τους και τώρα υποκριτικά αυτοί κόπτονται για την ψυχική υγεία όσων έχουν εγκλωβίσει με ευρωενωσιακή σφραγίδα στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών.

Η Επιτροπή, κρυπτόμενη πίσω από το δάκτυλό της ισχυρίστηκε κατά τη συνεδρίαση ότι …οι «Μόριες τελείωσαν», και ενοχλήθηκε μάλιστα από την τοποθέτηση του ΚΚΕ για «αποθήκες ψυχών». Ωστόσο, η ίδια όχι μόνο δεν ενοχλείται από την απάνθρωπη κατάσταση στα ΚΥΤ, στην οποία οι δικές της αποφάσεις έχουν οδηγήσει, τεκμηριώνοντας και με το παραπάνω τέτοιους χαρακτηρισμούς αλλά αντίθετα μάλιστα επιδίδεται και σε μια προκλητική επιχείρηση εξωραϊσμού της.

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Μιλάμε για αποθήκες ψυχών με τη σφραγίδα της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων όπου συσσωρεύεται η οργή κι η αγανάκτηση όλων όσων τους ξερίζωσαν από τον τόπο τους, διαμελίζοντας τις χώρες τους εξαιτίας των βομβαρδισμών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τώρα αυτοί δήθεν κόπτονται για την ψυχική τους υγεία στις φυλακές που τους έκλεισαν. Τα όσα αποσπασματικά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για αυτοκτονίες, ιδεασμό αυτοκτονιών, κατάθλιψη κι άλλα ψυχικά νοσήματα είναι ένα μικρό μόλις δείγμα για τα βαθιά ψυχικά τραύματα που έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι. Χωρίς πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, με τις ΜΚΟ να εμπλέκονται, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε μπορείτε ούτε θέλετε να τους περιθάλψετε πόσο μάλλον να καταγραφεί το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του.

Η όλη συζήτηση στοχεύει στο να εμφανίσετε ως “ευάλωτους” ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις για να προβληθεί η υποκριτική ευαισθησία της ΕΕ και το πρόβλημα να συνεχίζει να διογκώνεται, παρότι μάλιστα οι ροές είναι μειωμένες. Απαιτούμε με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ να γίνουν μαζικές εδώ και τώρα προσλήψεις όλου του απαιτούμενου, ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ να ενταχθούν ως μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα σε αντίστοιχες κρατικές δομές. Να μετακινηθούν οι αιτούντες άσυλο άμεσα σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να καταργηθεί η συμφωνία εγκλωβισμού ΕΕ – Τουρκίας και να αποσυρθεί το “Σύμφωνο για τη Μετανάστευση” να δυναμώσει η πάλη των λαών ενάντια στην απαράδεκτη πολιτική εγκλωβισμού και τα στρατόπεδα φυλακές της ΕΕ».

Δείτε ακόμα...