Ευρωπαϊκή απάντηση προς τη Μόσχα για τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου σε χώρες, προειδοποιεί η Λάιεν

Φον ντερ Λάιεν

Συντονισμένη απάντηση ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα μετά τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να απαντήσει στον εκβιασμό της Ρωσίας με το φυσικό αέριο.

Θυμίζουμε οτι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία, παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Με αφορμή και αυτές τις εξελίξεις, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 15.30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και Πολωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Kiril Petkov για το θέμα και του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...