Ευρωπαϊκή Ένωση: Για την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία

Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με τον Ρ.Τ. Ερντογάν
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με τον Ρ.Τ. Ερντογάν / Πηγή: Eurokinissi


Η σπουδαιότητα της ύπαρξης της Τουρκίας εντός της ΕΕ, καταγράφηκε χτες κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Τονίστηκε το πόσο «σημαντικό» είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην κλείσει την πόρτα στην Τουρκία». Επίσης ψηφίστηκε η έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στο πλαίσιο πάντα των ιμπεριαλιστικών παζαριών που συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, που η χώρα του ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον με την Τουρκία, κοινές προκλήσεις και ανάγκη να συνεργαστούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οικονομία, κινητικότητα, υγεία, κλίμα, τρομοκρατία και διαχείριση μετανάστευσης».

Επανέφερε τα περί «σημείων αποκλιμάκωσης» στην Ανατολική Μεσόγειο των οποίων «πρόσφατα γίναμε μάρτυρες, όπως ο τερματισμός των τουρκικών γεωτρήσεων και η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας», που τα χαρακτήρισε ενθαρρυντικά σημεία και τα συνέδεσε με προσδοκίες για «ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ επίσης, θύμισε την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τον Μάρτη, όπου συμφωνήθηκαν βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις «αναλογικά και αντιστρέψιμα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί», και υπογράμμισε ότι «ως προεδρία της ΕΕ κάνουμε ότι είναι δυνατό να πείσουμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Αλλά και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι, αναφέρθηκε μεν σε επιλογές της Τουρκίας που δυσαρεστούν τις Βρυξέλλες, μιλώντας για τον «περίπλοκο» χαρακτήρα των σχέσεων της Τουρκίας με διάφορα μέλη της ΕΕ, από την άλλη όμως εντόπισε κι αυτός «αποκλιμάκωση» και κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει την τάση αυτή. Πρόσθεσε δε ότι «θέλουμε να έχουμε μια σχέση συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία. Να είναι μια χώρα που ευημερεί, γι’ αυτό και τον Μάρτιο προτάθηκε μια συνεργασία με έναν τρόπο που θα είναι εξελικτικός και αναστρέψιμος». Ξεχώρισε μεταξύ άλλων την ανάγκη συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, για να καταλήξει εκφράζοντας την ελπίδα συνολικά «η Τουρκία να αλλάξει πορεία για να αποκτήσει μια νέα σχέση με την ΕΕ», αλλά και προειδοποιώντας ότι «αν δεν συμβεί αυτό και αν η Τουρκία ανατρέψει την εποικοδομητική στάση, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για υπεράσπιση συμφερόντων της».

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συμμαχίας της Τουρκίας εντός του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ‘βγήκε’ και το νέο ευχολόγιο της Έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, όπου καλεί την Κομισιόν να συστήσει στο Συμβούλιο, «σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προκειμένου και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλιστικό τρόπο και μέσω ενός διαρθρωμένου και περιεκτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου την καταλληλότητα του ισχύοντος πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί. ‘Η, αν είναι απαραίτητο, να διερευνήσουν πιθανά νέα μοντέλα για μελλοντική σχέση».

Οι πανηγυρισμοί στα ελληνικά ΜΜΕ, που χαρακτηρίζουν “χαστούκι” και “κόλαφο” για την κυβέρνηση Ερντογάν μία ακόμα έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Γιατί η έκθεση, παρά τις όποιες επικριτικές αναφορές σκοπιμότητας, που επαναλαμβάνονται για μεγάλο διάστημα, κινείται στο γνωστό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της αντιμετώπισης της Τουρκίας ως “στρατηγικής σημασίας εταίρου” των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και της επιδίωξης για συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που αποθρασύνει την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η επίκληση του ενδεχομένου αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οι όποιες κριτικές αναφορές της έκθεσης είναι μέρος των παζαριών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου αυτή “να επαναδεσμευθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ” και να δεθεί πιο σφιχτά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, στο έδαφος των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα. Γι’ αυτό, το κείμενο “αναγνωρίζει την επίμονη στρατηγική ανοίγματος και καλής θέλησης που υιοθέτησε η ΕΕ και υλοποιήθηκε πρόσφατα στο ανανεωμένο θετικό θεματολόγιο που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020”, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της ΕΕ “για στρατηγική ευθυγράμμιση και εποικοδομητική συνεργασία που θα βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή ή η ψηφιοποίηση” για τη δημιουργία “ενός καλύτερου κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις της ΕΕ στην Τουρκία”.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η ΕΕ απεργάζεται τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς της PESCO, και ενθαρρύνει τη συνεργασία με την Τουρκία σε ιμπεριαλιστικές ασκήσεις και αποστολές της ΕΕ. Οι σχέσεις της ΕΕ και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών – μελών της με την Τουρκία καθορίζονται από τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων.

Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η διατήρηση της κατοχής στην Κύπρο για 47 χρόνια, οι εντάσεις και οι κινήσεις που οδηγούν σε συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσα στο κάδρο των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή (Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Περσικό Κόλπο), αποτελούν βάση χρήσιμων συμπερασμάτων. Αναδεικνύουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που προωθούν η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...