Ευρωπαϊκή Ένωση: Κάλεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για δύο συνόδους κορυφής

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για δύο συνόδους κορυφής – μία εικονική και μία αυτοπροσώπως – το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους για να συζητήσουν “στρατηγικά” ζητήματα που κυμαίνονται από την κρίση covid έως την κλιματική αλλαγή, την ειρήνη και την ασφάλεια, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Η ΕΕ επιδιώκει να σφυρηλατήσει μια νέα συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να θάψει τις εντάσεις της εποχής Τραμπ και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times, αναφέροντας προσχέδιο σχέδιο.

Το σχέδιο παρουσιάζεται σε έγγραφο που εστάλη την Παρασκευή στους πρεσβευτές της ΕΕ, το οποίο καλύπτει πέντε βασικούς τομείς μελλοντικής διατλαντικής συνεργασίας, ανέφερε πηγή της ΕΕ: Καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19· Ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης· Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής· Διατήρηση της πολυμερούς προσέγγισης και των κοινών αξιών, και Προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Οι 27 εθνικοί πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν το σχέδιο τη Δευτέρα με σκοπό την προετοιμασία δήλωσης για την επερχόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε η πηγή της ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ, “θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις από την επόμενη εβδομάδα με όλους τους ηγέτες της ΕΕ για το θέμα αυτό”, πρόσθεσε η πηγή της ΕΕ που απέστειλε τις πληροφορίες σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους της ΕΕ το βράδυ της Κυριακής (29 Νοεμβρίου).

Ο Μισέλ «προσκάλεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ» για δύο συνόδους κορυφής «το πρώτο εξάμηνο του 2021» – μία εικονική και μία φυσική, ανέφερε η πηγή της ΕΕ.

Η ομάδα του Μισέλ βρίσκεται επίσης “σε στενή επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για να δει εάν μπορεί να οργανώσει κοινή επίσκεψη”

Πηγή απο ΕΕ

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι τεταμένες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η ΕΕ και οι περισσότερες από τις χώρες μέλη του μπλοκ έχουν συγχαρεί τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αν και κάποιοι είχαν δηλώσει σαφώς την προτίμησή τους για τον Τραμπ.

Στο τραπέζι είναι «μίνι» διμερείς συμφωνίες

“Ως ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες και οικονομίες της αγοράς, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη στρατηγική πρόκληση που παρουσιάζει η αυξανόμενη διεθνής αυτοπεποίθηση της Κίνας, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε πάντα για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος”, ανέφεραν οι FT το προσχέδιο σχέδιο.

Νωρίτερα το Νοέμβριο, η ΕΕ επέβαλε δασμούς σε έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικές εισαγωγές σε αντίποινα για τις αμερικανικές επιδοτήσεις για την Boeing, αλλά δήλωσε ότι ελπίζει σε βελτίωση των εμπορικών δεσμών υπό τον Biden.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, πραγματοποίησε κάποιες ανεπίσημες επαφές με την ομάδα του Biden.

Σε συνέντευξη στο EURACTIV, ο Ντομπρόβσκις κατέστησε επίσης σαφές ότι μια βαθιά και περιεκτική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ “δεν είναι εφικτή” προς το παρόν, αναφέροντας ότι τα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνομιλιών θα επανεμφανιστούν.

“Είδαμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημείωσαν μεγάλη πρόοδο. Για το λόγο αυτό, δεν είναι κάτι που τώρα θα επιδιώξουμε ενεργά”, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, αναφέροντας αντ’ αυτού τη δυνατότητα επίτευξης “μίνι συμφωνιών” σε συγκεκριμένους τομείς εμπορίου αγαθών.

Πηγή: Euractiv

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...