Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Οι 27 πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, απόφαση που θα εγκριθεί σύντομα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι κυρώσεις κρίνονται «συμβολικές» καθώς αφορούν σε Ρώσους αξιωματούχους του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος που εμπλέκονται με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Ναβάλνι. Τους απαγορεύεται για ένα χρόνο η είσοδος σε χώρες της ΕΕ και η τοποθέτηση χρημάτων σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα αντιδράσει ανάλογα στις νέες προσωποποιημένες κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο. «Η ΕΕ συνεχίζει να ακολουθεί έναν εντελώς παράνομο δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο, έχει καταστροφικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ίδιων των ευρωπαϊκών κρατών», είπε υπονοώντας για ακόμη μια φορά πως οι κυρώσεις επιβάλλονται μετά από απαίτηση των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την επέτειο της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την υποτιθέμενη προσάρτηση της χερσονήσου και θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως δεν υπήρξε προσάρτηση της Κριμαίας αλλά «επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία και μάλιστα σε πλήρη αντιστοιχία με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...