Χρηματοδοτικό μηχανισμό για να δοθεί ώθηση στη δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών σε κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να παράγονται ένα εκατ. οβίδες τον χρόνο, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αναπληρωθούν τα αποθέματα των ένοπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών και παράλληλα να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η πρόταση αποτελεί την τρίτη φάση του σχεδίου δράσης το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Μάρτη, με σκοπό να προσφερθούν τουλάχιστον ένα εκατ. οβίδες των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέσα σε 12 μήνες και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα των ευρωπαϊκών κρατών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όριά τους καθώς «η Ουκρανία καταναλώνει περισσότερα πυρομαχικά από όσα παράγει η ΕΕ».
Προβλέπεται κονδύλι 1 δισ. ευρώ εν είδει αποζημίωσης για πυρομαχικά που αντλούνται από τα αποθέματα των στρατών κρατών μελών. Δεύτερο κονδύλι 1 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση από κοινού αγορών οβίδων και πυραύλων, που θα δοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι παραγγελίες θα δοθούν τον Σεπτέμβρη σε βιομηχανίες που παράγουν στην ΕΕ και στη Νορβηγία.
Προβλέπει χρηματοδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ στην πολεμική βιομηχανία, τα 260 εκατ. εκ των οποίων θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας. Θα επιτρέψει συγχρηματοδότηση επενδύσεων των βιομηχανιών για να αυξηθεί η παραγωγή σε εργοστάσια στην ΕΕ, καθώς οι όμιλοι της αμυντικής βιομηχανίας δεν αυξάνουν την παραγωγή χωρίς να έχουν συγκεκριμένες παραγγελίες και χωρίς …κίνητρα.
Περίπου 15 πολεμικές βιομηχανίες σε 11 κράτη μέλη παράγουν πυρομαχικά του είδους αυτού.
Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες όμως «δεν έχουν σήμερα το απαιτούμενο παραγωγικό δυναμικό για να καλύψουν τις ανάγκες (…) της Ουκρανίας και των κρατών μελών μας. Αλλά μπορούν όλες να το αποκτήσουν», είπε ο Επίτροπος Βιομηχανίας Τ. Μπρετόν.
«Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στη βιομηχανική μας βάση για να προσαρμοστεί στις ανάγκες συρράξεων υψηλής έντασης», εξήγησε ο Μπρετόν υπογραμμίζοντας πως «στην Αμυνα οι βιομηχανίες μας πρέπει να περάσουν πλέον σε λειτουργία πολεμικής οικονομίας».
Εξήγησε πως η πρόταση της Κομισιόν δεν αφορά την άμεση κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας στην αντεπίθεσή της, για την οποία «πρέπει να συνεχίσουμε να αντλούμε από τα αποθέματά μας».
Μετά την έκκληση που απηύθυνε στις αρχές Φλεβάρη ο Ζελένσκι, χώρες της ΕΕ προμήθευσαν την Ουκρανία με σχεδόν 40.000 οβίδες και πάνω από 1.000 πυραύλους για αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα είναι περισσότερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ