Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι πληρωμές σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο είναι παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Σε διευκρινήσεις προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, μετά τις αποκαλύψεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ότι ήδη οι περισσότεροι εισαγωγείς ρωσικού αερίου πληρώνουν σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Τιμ Μακ Φέρσον, «η θέση της Επιτροπής για το ρωσικό διάταγμα και το μηχανισμό πληρωμής που προτείνεται παραμένει η ίδια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων». Σύμφωνα με τον Μακ Φέρσον, αυτό είναι κάτι το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου, θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου. Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, ότι η Κομισιόν μελετά τις πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του διατάγματος που έστειλε η «Gazprom» με επιστολή της στους πελάτες της.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...