Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Εγκαθίδρυση «Ευρωστρατού» και επικίνδυνη όξυνση του ενδοιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής
Φώτο Αρχείου / Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής / Πηγή: European Defence Agency

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη επικείμενη άσκηση Atlantic Resolve για το 2022, αλλά και την αναβάθμιση του Ευρωστρατού, δυναμικότητας 5000 στρατιωτών με την επωνυμία Rapid Deployment Capacity (Δύναμη Άμεσης Ανάπτυξης).

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα και οδηγούν σε παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εκθέτοντας τους λαούς σε μεγάλους κινδύνους. Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία διαμορφώνει επικίνδυνες εστίες στον ΙνδοΕιρηνικό και σε πολλά σημεία του κόσμου.

Χαρακτηριστική εξέλιξη είναι η πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας (AUKUS). Η επέκταση του ΝΑΤΟ (στρατηγική ΝΑΤΟ 2030) σε όλη την υδρόγειο, οι στρατιωτικές ασκήσεις, και η συγκέντρωση δυνάμεων στα Ρωσικά σύνορα, η στήριξη του αντιλαϊκού καθεστώτος στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η όξυνση της αντιπαράθεσης στα σύνορα της Πολωνίας και των Βαλτικών κρατών με τη Λευκορωσία και η χρησιμοποίηση του προσφυγικού προβλήματος στους ανταγωνισμούς, δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που επιβάλλει λαϊκή επαγρύπνηση.

Η ΕΕ συμπράττει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε γιγαντιαίες στρατιωτικές ασκήσεις, όπως η επικείμενη Atlantic Resolve για το 2022, με βάσεις ή εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ προωθεί σε συνέχεια της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Στρατιωτικής Συνεργασίας» (PESCO) αναβάθμιση του Ευρωστρατού, δυναμικότητας 5000 στρατιωτών με την επωνυμία Rapid Deployment Capacity (Δύναμη Άμεσης Ανάπτυξης). Με βάση την στρατηγική που απεργάζεται η Γαλλική Προεδρεία, την λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη δυνατότητά της άμεσης επέμβασης σε όλη την υδρόγειο, να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στο ξαναμοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής, πηγών και δρόμων ενέργειας, για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που εντείνουν τη διείσδυσή τους σε τρίτες χώρες χρησιμοποιώντας κεφάλαια, ΜΚΟ, προσχήματα και κάλπικες ευαισθησίες όπως η δήθεν «αποτροπή της μετανάστευσης» ή η «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα κόμματά της ΕΚΠ βρίσκονται σταθερά απέναντι από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Ενημερώνουμε τους λαούς και συμβάλλουμε στην οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Αντιπαλεύουμε αυταπάτες των οπορτουνιστικών δυνάμεων, του λεγόμενου «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», σχετικά με τη δυνατότητα φιλολαϊκής μεταρρύθμισης της ΕΕ. Καλούμε τους λαούς στον αγώνα για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αγώνας που είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...