Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Να μη διαλέξουν οι λαοί ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία - Initiative of Commynist and Workers' Parties
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία – Initiative of Commynist and Workers’ Parties

Να μη διαλέξουν οι λαοί ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και σε απεμπλοκή από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών καλεί η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία με ανακοίνωση της Γραμματείας της για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Τρεις δεκαετίες από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και μετά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ένας νέος πόλεμος ξέσπασε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε προετοιμαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με την επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη στήριξή τους στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, στους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας καθώς και με το σχέδιο οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας.

Αποτελούν πρόκληση τόσο τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα για “άμυνα”, “ασφάλεια” και “εγγυήσεις” όσο και οι υποκριτικές εκκλήσεις για ειρήνη από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ που έχουν μακελέψει προηγούμενα τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Μάλι κ.ά.

Απαράδεκτη είναι και η αντικομμουνιστική συκοφαντία του Πούτιν ενάντια στους μπολσεβίκους, στον Λένιν και τη Σοβιετική Ενωση. Επιχειρεί να κρύψει ότι οι ίδιοι λαοί και εθνότητες που για 7 δεκαετίες έζησαν ειρηνικά στον σοσιαλισμό, σήμερα βιώνουν τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Πίσω από τα προσχήματα και τα ανιστόρητα κηρύγματα κρύβεται η αλήθεια ότι η ιμπεριαλιστική αυτή σύγκρουση αφορά τον σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και από την άλλη την καπιταλιστική Ρωσία για το μοίρασμα αγορών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και σφαιρών επιρροής. Τις συνέπειες αυτών των ανταγωνισμών τις πληρώνουν οι λαοί και με το αίμα τους και με νέο γύρο ακρίβειας στην Ενέργεια, στα καύσιμα κι άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Το συμφέρον των λαών είναι να μη διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που είναι ανάγκη να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις των χωρών τους οι οποίες εμπλέκονται σε αυτόν τον πόλεμο πολύμορφα, με αποστολές εκτός συνόρων, ευρωατλαντικές βάσεις στο έδαφός τους και κούρσα εξοπλισμών για τις ευρωΝΑΤΟικές ανάγκες.

Να παλέψουν για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο σε κάθε χώρα».

Συγκέντρωση στη Ρώσικη Πρεσβεία στην Αθήνα και πορεία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ - 25/02/2022 - ΚΚΕ - ΚΝΕ
Φώτο Αρχείου / Συγκέντρωση στη Ρώσικη Πρεσβεία στην Αθήνα και πορεία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ – 25/02/2022 – ΚΚΕ – ΚΝΕ

Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη αναχωρεί σήμερα Παρασκευή για τη Λισαβόνα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και τον Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του Κόμματος και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ώστε να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Τη συνάντηση θα φιλοξενήσει στις 5 Μάρτη το Πορτογαλικό ΚΚ, και εκτός του ΚΚΕ αναμένεται να λάβουν επίσης μέρος τα εξής κόμματα: ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βρετανίας, Γαλλικό ΚΚ, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ στη Δανία, Τουντέχ (Ιράν), Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστές της Καταλονίας, ΚΚ Ισραήλ, ΚΚ (Ιταλία), ΚΚ Κούβας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), ΚΚ Λουξεμβούργου, ΚΚ Νορβηγίας, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, ΚΚ Ουκρανίας, ΚΚ Παλαιστίνης, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Σερβίας, Σουδανικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βοημίας – Μοραβίας (Τσεχία).

Η Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί διά ζώσης η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν την προώθηση των κοινών και συγκλινουσών δράσεων που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη διεθνή τηλεδιάσκεψη, την οποία συνδιοργάνωσαν το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας.

Στις 6 Μάρτη, μετά από πρόσκληση του Πορτογαλικού ΚΚ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παρευρεθεί σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΚΚ στη Λισαβόνα για τα 101 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...