Ευρωπαϊκή «πυρηνική αποτροπή» και αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θέτει ξανά ο Μακρόν

Αμερικανικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες στην Ευρώπη για την «επόμενη μέρα» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, συνολικότερα για την αναμέτρηση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Με φόντο τα εδαφικά κέρδη που σημειώνουν οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και στα νότια, το Κίεβο ζητά επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών από το τεράστιο πακέτο στρατιωτικής στήριξης που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ μετά από πολύμηνη «εμπλοκή» στο Κογκρέσο, ενώ και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προχωρούν σε συνεχή αύξηση και επέκταση των οπλικών συστημάτων που ρίχνουν στο πεδίο της μάχης.

Την ίδια ώρα, με φόντο τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επανέφερε το ζήτημα της «πυρηνικής αποτροπής» της Ευρώπης, στο πλαίσιο μιας «κοινής ευρωπαϊκής άμυνας», «λιγότερο εξαρτημένης» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον «Economist» επέμεινε και σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Θα έπρεπε «να θέσουμε το ερώτημα αν θα στείλουμε στρατεύματα» σε περίπτωση που η Μόσχα έσπαγε «την πρώτη γραμμή άμυνας» και το Κίεβο το ζητούσε, ανέφερε.

«Εάν οι Ρώσοι πήγαιναν να σπάσουν την πρώτη γραμμή, εάν υπήρχε ένα ουκρανικό αίτημα – κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα – θα έπρεπε εύλογα να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στη βρετανική εφημερίδα. «Το να το αποκλείεις εκ των προτέρων σημαίνει ότι δεν έμαθες τα μαθήματα των τελευταίων δύο ετών», είπε και υπενθύμισε ότι και η αποστολή τανκς και αεροπλάνων είχε αρχικά αποκλειστεί από το ΝΑΤΟ.

«Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει» και «διότι έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», δηλαδή τη Μόσχα, ανέφερε.

Υπάρχει μια «αφύπνιση» στην Ευρώπη, συνέχισε ο Μακρόν, «το βλέπουμε με την πρόταση που υπέβαλαν οι Γερμανοί, την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα. ‘Η με την Πολωνία, που δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρεθούμε γύρω από το τραπέζι και να οικοδομήσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο», είπε, συμπληρώνοντας ότι η Βρετανία και η Νορβηγία θα πρέπει να λάβουν μέρος στη συζήτηση.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αυξήσει τις «αμυντικές» της δαπάνες το 2024 κατά επιπλέον 633 εκατ. δολάρια.

Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης, είπε εξάλλου ο Μακρόν. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξανατεθεί από το Παρίσι, και όλα δείχνουν ότι υπάρχουν παρασκηνιακά παζάρια και βολιδοσκοπήσεις σχετικά με τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει η Γαλλία. Σε αυτές τις συζητήσεις περιλαμβάνεται και η Βρετανία, επίσης πυρηνική ευρωπαϊκή δύναμη.

Σε μια περίοδο που στις ΗΠΑ πυκνώνουν οι «φωνές» αμφισβήτησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και της «εγγύησης της ασφάλειας» της Ευρώπης, ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε ότι για να είναι «αξιόπιστη» η «ευρωπαϊκή άμυνα» θα πρέπει να «υπερβαίνει» την προστασία που ήδη προσφέρει το ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη στο σύνολό της βλέπουμε ότι έχει επενδύσει πολύ λιγότερα σε Αμυνα και Ασφάλεια σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, και ότι βρίσκεται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου εντείνεται η διάδοση των εξοπλισμών, στη Ρωσία, στο Ιράν και σε άλλες δυνάμεις», σημείωσε στον «Economist».

Οπως είπε, ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα με μια πυρηνική δύναμη, τη Ρωσία. Επομένως «η Ευρώπη πρέπει εύλογα να θέσει το ζήτημα της στρατιωτικής της προστασίας και να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να μην απολαμβάνει πλέον την ίδια προστασία από τις ΗΠΑ».

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει Ταμείο 100 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Επίσημο αίτημα προς τα κράτη – μέλη να συγκεντρώσουν 100 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία για τα επόμενα 5 χρόνια, στο πλαίσιο του Ειδικού Ταμείου, έστειλε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει σε προηγούμενη Σύνοδο.

Οπως δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο, «στις 30 Απρίλη τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ έλαβαν την πρόταση του γενικού γραμματέα να συγκεντρώσουν 100 δισ. δολάρια που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δαπανήσει για τον πόλεμο. Πρόκειται να συγκεντρωθεί σε διάστημα πέντε ετών, πράγμα που σημαίνει πως το ΝΑΤΟ αναμένει ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Επεσήμανε δε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ – εξάλλου, η Βουδαπέστη δεν στέλνει εξοπλισμούς στο Κίεβο.

«Εμείς οι Ούγγροι δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά όπλων και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών. Τις επόμενες βδομάδες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα της Ουγγαρίας να μείνει μακριά από αυτήν την τρέλα, από τη συλλογή αυτών των 100 δισ.», είπε.

Η «παγκόσμια ασφάλεια» στην ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν στην Κίνα

Στην Κίνα θα μεταβεί μέσα στον Μάη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Μεταξύ άλλων στην ατζέντα βρίσκονται – όπως αναμενόταν – θέματα της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

«Τόσο τα διεθνή όσο και τα περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας θα αναφερθούν και θα θιγούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», είπε όταν ρωτήθηκε αν ο Πούτιν και ο Σι θα συνομιλήσουν για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Ελβετία: Η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί στην «ειρηνευτική διαδικασία»

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί «στο παρόν στάδιο» στη «διάσκεψη ειρήνης» της Ουκρανίας που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιούνη στο θέρετρο Burgenstock, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή η Μόσχα θα πρέπει να εμπλακεί σε αυτήν τη διαδικασία.

«Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί αυτήν τη στιγμή. Η Ελβετία πάντα έδειχνε ανοιχτή στο να απευθύνει πρόσκληση στη Ρωσία γι’ αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο η Ρωσία έχει πει επανειλημμένα και δημόσια ότι δεν έχει συμφέρον να συμμετάσχει σε αυτήν την πρώτη Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Ελβετία είναι πεπεισμένη πως η Ρωσία πρέπει να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, καθώς «μια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τη Ρωσία είναι αδιανόητη».

Σύμφωνα με το ελβετικό ΥΠΕΞ έχουν προσκληθεί περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες «σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» «περίπου 120 χωρών», συμπεριλαμβανομένων των G7, G20, BRICS, ΕΕ και ορισμένων διεθνών οργανισμών.

Περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα για τα ρωσικά στρατεύματα

Στο ρωσικό στρατόπεδο, ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού διέταξε την περασμένη βδομάδα συνεχή αύξηση, επέκταση και «εκσυγχρονισμό» των οπλικών συστημάτων που λαμβάνουν τα ρωσικά στρατεύματα, για να κλιμακώσουν την επίθεση σε ανατολική και νότια Ουκρανία, προκειμένου η Μόσχα να διατηρήσει και να επεκτείνει τα εδαφικά της κέρδη.

Οπως αναφέρει έκθεση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, «για να διατηρηθεί ο απαιτούμενος ρυθμός της επίθεσης είναι απαραίτητο να αυξηθούν ο όγκος και η ποιότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού».

Με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό και να εντείνει τις εκκλήσεις προς τη «Δύση» για παράδοση περισσότερων όπλων άμεσα, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να προωθούνται κατά μήκος του νοτιοανατολικού μετώπου τις τελευταίες βδομάδες. Εχουν καταλάβει επιπλέον χωριά στην περιοχή του Ντονέτσκ και έχουν σταθεροποιήσει θέσεις τους στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με ουκρανικές και άλλες πληροφορίες, η Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει μια καλοκαιρινή επίθεση και βρίσκεται στη διαδικασία κινητοποίησης επιπλέον 100.000 στρατιωτών.

Στο Κίεβο έχουν αρχίσει να φτάνουν όπλα και πυρομαχικά από το αμερικανικό στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Ωστόσο οι ουκρανικές αρχές κάνουν έκκληση για επιτάχυνση των παραδόσεων προτού να είναι «αργά». Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά σε «σημαντική επιτάχυνση» στις παραδόσεις όπλων.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια «δεν θα σώσει την κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό», εκτός αν το Κίεβο συνεχίσει την κινητοποίηση στρατευμάτων, υπογραμμίζει στο περιοδικό «Foreign Affairs» ο Τζακ Γουότλινγκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Royal United Services, με έδρα το Λονδίνο.

Με φόντο τις τεράστιες εκατέρωθεν απώλειες, «δυτικά» επιτελεία πιέζουν το Κίεβο να εντείνει ακόμα περισσότερο τη στρατολόγηση για το μέτωπο.

Οπως είπε ο Γουότλινγκ, το «πακέτο βοήθειας» των ΗΠΑ από μόνο του δεν θα λύσει τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή: «Η Ουκρανία θα πρέπει να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους, να βελτιώσει τον αγωγό εκπαίδευσης και να εξοπλίσει επαρκώς αυτά τα νέα στρατεύματα».

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...