Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αναζήτηση συμβιβασμών… συνέχεια…

ΕΕ - Σημαίες

Άδοξα έκλεισε και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 4η φορά ανεπιτυχούς προσπάθειας σύγκλησης των ανισόμετρων ανταγωνισμών των αστικών τάξεων των κρατών μελών της ΕΕ. Η νέα τηλεδιάσκεψη – σύνοδος θα γίνει στις αρχές Μάη. Εκεί, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της δημιουργίας Ταμείου Ανάκαμψης.Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί τα σημεία μιας κοινής προσέγγισης για ένα σχέδιο κοινής χρηματοδότησης της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Καθώς και το σχέδιο αυτό, να συνδεθεί με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν, αφού πρώτα προειδοποίησε για ύφεση ως και 15%, τόνισε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι συμμετρική αν δεν υπάρχει κοινή δράση. Αυτή θα  πρέπει να σχεδιαστεί βάσει των “ψηφιακών και πράσινων” προτεραιοτήτων της ΕΕ. Επιδιώκοντας να ανοίξει κανάλια διοχέτευσης υπερσυσσωρευμένων  κεφαλαίων και κερδοφορίας του κεφαλαίου.Φυσικά, ισόμετρη – συμμετρική ανάπτυξη καπιταλιστικών οικονομιών δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί η αναρχία- ανισομετρία – ανταγωνιστικότητα, είναι συστατικό στοιχείο αναπαραγωγής του κεφαλαίου.

Αυταπάτες της ΕΕ; Όχι φυσικά, αυτό που επιδιώκει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, είναι η κοινή συμφωνία αξιοποίησης νέων δράσεων των κεφαλαίων, τόσο για να δυναμώσει έναντι άλλων ανταγωνιστών στη διεθνή αγορά, όσο και να ενισχυθούν τμήματα των εγχώριων αστικών τάξεων. Για την υλοποίηση αυτών των νέων διεξόδων του κεφαλαίου, η Κομισιόν θα εξετάσει “καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία” στον επόμενο προϋπολογισμό, μετακυλώντας και το νέο κύκλο κερδοφορίας των επιχειρήσεων στις πλάτες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Bloomberg”,  το σχέδιο της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χτες, ανέρχεται στα 2τρις ευρώ, με την ενσωμάτωση ενός Ταμείου Ανάκαμψης  με 300δις ευρώ για το 2021-2027, δύο Ταμεία με 200δις ευρώ για την εσωτερική αγορά. Με δανεισμό 320 δις ευρώ από τις κεφαλαιαγορές του οποίου το μισό ποσό θα δίνεται στα κράτη ως δάνειο και το υπόλοιπο να μένει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, για την κάλυψη των ετήσιων τόκων.

Η πρόταση για το ευρωομόλογο απορρίπτεται από την Γερμανία η οποία παραπέμπει στην αύξηση του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού. Η Άνγκελα Μέρκελ χτες στην Γερμανική βουλή, τόνισε ότι τέτοια  ομόλογα θα είναι χρονοβόρα ως προς την έκδοση τους, και προϋποθέτει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Το ζητούμενο όπως είπε, είναι να υπάρξει γρήγορη  βοήθεια και εργαλεία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει 1.5τρις ευρώ και να δίνει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Επιχορηγήσεις, με τις οποίες διαφωνούν οι Δανία, Αυστρία, Σουηδία , Ολλανδία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες- στήριξε το Ταμείο Ανάκαμψης επιπρόσθετα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε επιχορηγήσεις αντί δανείων.Ζήτησε να σταλεί καθαρό μήνυμα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για να εισπράξει την συμπάθειά τους…

Πηγή ΑΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...