Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ίσως πριν τα Χριστούγεννα η έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να καταλήξει σε επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ .
«Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε η Εμερ Κουκ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.
Η Εμερ Κουκ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Irish Independent ότι στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου.
«Αυτά που ακούμε αυτήν την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και αυτά είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι “είναι ό,τι λέει στο κουτί”, δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό», δήλωσε η Εμερ Κουκ.
Τις τελευταίες ημέρες, οι εταιρείες Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) ανακοίνωσαν αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών που δείχνουν αποτελεσματικότητα  90%-95% των εμβολίων τους.
«Επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεσματικότητα 90% είναι καλά, πολύ καλά για ένα εμβόλιο, άρα η πιθανότητα ότι αυτό που βλέπουμε στον φάκελο υποστηρίζεται στην πράξη μάς κάνει να τα εξετάζουμε με μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε η Εμερ Κουκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει και οι τρεις εταιρείες. Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τις κυβερνήσεις να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ούτε ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 60,1 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,416 εκατ.

Καλπάζει η πανδημία σε όλον τον κόσμο

Περισσότερα από 60 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε στοιχεία που παρείχαν οι αρμόδιες αρχές σήμερα στις 20.30 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά, 60.014.291 κρούσματα, από τα οποία 1.415.258 θάνατοι, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα τον Δεκέμβριο.

Τα περισσότερα κρούσματα που διαγνώστηκαν παγκοσμίως από 16 έως 22 Νοέμβρη εντοπίζονταν στην Ευρώπη (1,7 εκατ., πάνω από 32.600 θάνατοι). Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με σχεδόν 3.000 νεκρούς κατά μέσο όρο τη μέρα η Covid-19 έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ.

Η ίδια είπε πως η Κομισιόν «έχει εξασφαλίσει πλέον συμβόλαια για εμβόλια με 6 εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ενδέχεται να εμβολιαστούν ήδη πριν από το τέλος Δεκέμβρη». «Τα κράτη – μέλη πρέπει τώρα να ετοιμαστούν (…) πρέπει να προετοιμάσουν την επιμελητεία για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...