Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα οφέλη του εμβολίου «AstraZeneca» υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχει επιβεβαιωμένη σύνδεση ανάμεσα στα περιστατικά θρομβώσεων σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της «AstraZeneca», ωστόσο εκτίμησαν ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό». Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το απόγευμα, η διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κουκ, είπε ότι οι αναφερθείσες περιπτώσεις πρέπει να καταχωριστούν ως «ανεπιθύμητες παρενέργειες», ωστόσο υποστήριξε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνων και Φαρμακοεπαγρύπνησης, Σαμπίνε Στράους, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 22 Μάρτη είχαν αναφερθεί 62 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων και 24 άλλου τύπου, εκ των οποίων οι 18 θανατηφόρες. Οι σχετικές αναφορές έως τις 4 Απρίλη είχαν ανέλθει στις 169 συνολικά. Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά άτομα κάτω των 60 και ιδίως γυναίκες.

Η ίδια δήλωσε ότι μία πιθανή εξήγηση για τις θρομβώσεις είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο, μία αντίδραση που προσομοιάζει με τη θρομβοπενία μετά τη χρήση του φαρμάκου ηπαρίνη. Η Στράους υποστήριξε ότι οι παρενέργειες είναι σπάνιες και ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Σπάνια περιστατικά θρομβώσεων

ΠΟΥ - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε σήμερα ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου της «AstraZeneca» και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Τα μέλη της επιτροπής σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...