Ευρωβουλή: Ερώτηση για την κλιμάκωση της κατοχικής βίας από το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού

Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας - 19/04/2022
(Φωτό αρχείου) Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας

Σε ερώτηση που κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής / Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζ. Μπορέλ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

«31 νεκροί, ανάμεσά τους 6 μικρά παιδιά, και πάνω από 260 τραυματίες είναι ο απολογισμός του νέου γύρου βομβαρδισμών που εξαπέλυσε το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος υποφέρει από πολύχρονο αποκλεισμό, έχοντας μείνει πλέον και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω του μπλοκαρίσματος παραδόσεων καυσίμων στη Γάζα από το Ισραήλ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, μόλις λίγες ώρες αφού είχε συμφωνηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν σε επιδρομή στη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τρεις Παλαιστινίους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 άλλους.

Οι επιθέσεις αυτές σηματοδοτούν νέα κλιμάκωση της κατοχικής βίας του Ισραήλ. Λαμβάνουν χώρα μετά τις καταλήψεις παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και συνοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και έπειτα από τις δολοφονίες παλαιστινίων, όπως και της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, αλλά και νεαρών παιδιών που αντιδρούσαν στην παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από Ισραηλινούς εποίκους πριν μερικούς μήνες.

Δεν προκαλεί έκπληξη η ανοιχτή στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ στο Ισραήλ, όπως σηματοδοτεί κι η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής Ζ. Μπορέλ, ο οποίος “κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν θύματα” ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα ενώ από την άλλη “δικαιολογεί” τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ “να προστατεύσει τους αμάχους του”.

Εξάλλου, ΗΠΑ και ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις τους “μοιράζονται τις ίδιες αξίες” με το Ισραήλ και συνεχώς ενισχύουν τις πολιτικές – οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις μαζί του, στηρίζοντας τα εγκλήματά του σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αρνούμενοι το δικαίωμά του να ζει στο δικό του ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αντίστοιχες βαριές και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των Ελληνικών κυβερνήσεων που αναγορεύουν το Ισραήλ, που δολοφονεί Παλαιστινίους, σε στρατηγικό σύμμαχο κι εταίρο, και δεν θέτουν σε εφαρμογή την από το 2015 απόφαση της Ελληνικής Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Με δεδομένη την αυξανόμενη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική σχέση της ΕΕ και των κρατών-μελών της με το Ισραήλ, έχοντας υπόψη τις προηγούμενες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου, αλλά και τις απαντήσεις του σε ανάλογες ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, σύμφωνα με τις οποίες “καταδικάζει τη δυσανάλογη χρήση βίας”, “παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και “εκφράζει ανησυχίες στους εταίρους σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής / Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζ. Μπορέλ το ερώτημα:

-Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της διατηρούν και διευρύνουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με ένα κράτος που συστηματικά εκτοπίζει, ξυλοκοπεί, φυλακίζει, δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό, πράγμα που επί της ουσίας αποθρασύνει το Ισραήλ να διεξάγει αυτές τις ωμότητες σε βάρος των Παλαιστινίων;».

Δείτε ακόμα...