Ευρωβουλή: Ερώτηση για τις απαράδεκτες διώξεις συνδικαλιστών στην Ιταλία

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Τις διώξεις εναντίον συνδικαλιστών της USB και της SI Cobas στην Ιταλία, που διεκδικούν βελτίωση των όρων εργασίας τους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ξημερώματα της 18ης Ιουλίου 2022, με εντολή της εισαγγελίας της Πιατσέντσα, και με εφόδους κατ’ οίκον η ιταλική αστυνομία προσήγαγε 4 και έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό και άλλα προληπτικά μέτρα 8 εκλεγμένους συνδικαλιστές της USB και της SI Cobas στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Περαιτέρω, η εισαγγελία συνέταξε εναντίον των 8, αλλά και δεκάδων άλλων εργαζομένων και συνδικαλιστών, κατηγορητήριο 350 σελίδων χαρακτηρίζοντας ως «εγκληματικά γεγονότα» τις πικετοφορίες, τις απεργίες, τις περιφρουρήσεις, τις γενικές συνελεύσεις, τις διαμαρτυρίες κλπ,!

Οι ιταλικές αρχές με ευθύνη της κυβέρνησης αναγορεύουν προκλητικά σε «συνωμοσία για διάπραξη ιδιωτικής βίας, αντίσταση σε δημόσιο λειτουργό, δολιοφθορά και διακοπή δημόσιας υπηρεσίας» τους εργατικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων που διεξήχθησαν στις αποθήκες logistics από το 2014 έως το 2021, ενάντια στην επισφαλή εργασία, την ένταση της εκμετάλλευσης και τους μισθούς πείνας σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως GLS, «Amazon», «FedEx» – TNT, «IKEA», «Leroy Merlin». Ταυτόχρονα, η απεργοσπασία, οι  πιέσεις κι οι εκβιασμοί από την εργοδοσία κλιμακώθηκαν με τις δολοφονίες των εργατών Abd El Salaam το 2016 στην GLS της Piacenza και Adil Belakhdim το 2021 στα Lidl στο Biandrate, οι οποίες μάλιστα παραμένουν ανεξιχνίαστες. Ενώ πριν 3 μήνες αποκαλύφθηκε από τους συνδικαλιστές της USB προβοκάτσια που στήθηκε στα κεντρικά γραφεία της.

Τα παραπάνω εκτυλίσσονται στο έδαφος των ευρωενωσιακών βέλτιστων πρακτικών, που ψευδεπίγραφα επιδιώκουν να εμφανίσουν την ΕΕ σαν «υπερασπιστή των δικαιωμάτων», ενώ στην πραγματικότητα έχουν δημιουργήσει ένα αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, με  επέκταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας μέχρι τις 13 ώρες, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τσάκισμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι η γενίκευση της ελαστικής εργασίας και το γεγονός ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων στην ΕΕ δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο ίδιο αντιδραστικό πλαίσιο εντάσσονται άγρια μέτρα καταστολής που αποτυπώνονται και στα επίσημα στοιχεία με βάση τα οποία σε 10 κράτη-μέλη της ΕΕ ήδη απαγορεύεται ο συνδικαλισμός και σε πάνω από 15 κράτη-μέλη,  ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ισχύουν μέτρα απαγόρευσης ή κατάφωρων παραβιάσεων του δικαιώματος στην απεργία.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικόλαου – Αλαβάνος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– Στο αίτημα της άμεσης απαλλαγής από κάθε  κατηγορία των εργαζομένων, όπως και την απελευθέρωση των 8 συνδικαλιστών που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό;                                                                         

– Στο γεγονός ότι οι ιταλικές αρχές αναγόρευσαν σε αδικήματα την ίδια τη συνδικαλιστική δράση που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, τους αγώνες των εργαζομένων για τη βελτίωση των όρων εργασίας τους και σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν, με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες των συνδικάτων τους, την οργάνωση δράσεων (γενικές συνελεύσεις, διαμαρτυρίες, πικετοφορίες, απεργίες) με στόχο την ενημέρωση, τον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων για τη βελτίωση των όρων εργασίας τους;».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...