Ευρωβουλή: Ερώτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα και Κύπρο και το ρόλο του Ευρωενωσιακού Μηχανισμού Resc-EU

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Ελλάδα και Κύπρο, με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεκάδες καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο, κοστίζοντας τη ζωή σε τέσσερις μετανάστες εργάτες στον Αραπακά της Λεμεσού, και αφήνοντας πίσω τους καμένες κατοικίες και υποδομές και στρέμματα γης.

Είναι ενδεικτικό ότι και στις δυο χώρες αποκαλύφθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα υποδομές και προσωπικό πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας. Την ώρα που μαινόταν η μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής της στάλθηκαν, στο πλαίσιο του ευρωενωσιακού μηχανισμού RescEU, από την Ελλάδα δύο εκ των λιγοστών διαθέσιμων πτητικών μέσων και αυτά μάλιστα με καθυστέρηση κι ενώ ήταν σε εξέλιξη δεκάδες πυρκαγιές ανά τη χώρα. Λόγω τεχνικής βλάβης από τα δύο αεροσκάφη τέθηκε εκτός μάχης το ένα και όταν τελικά αυτό αντικαταστάθηκε πλέον ήταν πολύ αργά. Τα δε 2 ιταλικά αεροσκάφη που είχαν ανακοινωθεί ότι θα στέλνονταν επίσης στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού δεν έφτασαν ποτέ. Με βάση τα παραπάνω είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός της Ευρ. Επιτροπής σε ανακοίνωσή της ότι υπήρξε «ταχεία ανταπόκριση των μέσων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEu» όχι μόνο διαψεύδοντας τα περί αλληλεγγύης της ΕΕ αλλά κι επιβεβαιώνοντας το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της στρατηγικής της.

Οι λαοί να μην συμβιβαστούν με το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα που η επιστήμη κι η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας έχουν σημειώσει άλματα, αυτοί να βιώνουν μετά από κάθε φυσική καταστροφή απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές λαϊκών περιουσιών, να μένουν εκτεθειμένοι κι απροστάτευτοι. Η γη, οι δασικές εκτάσεις, δεν πρέπει να αποτελούν ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα σε μεγάλες καταστροφές. Πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ώστε να αποτελούν πηγή πλούτου για το λαό μας και αυτός να απολαμβάνει τα οφέλη. Με βάρος που θα δίνεται στη συνολική διαχείριση της γης και στην προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, που απαιτεί μέσο – μακροπρόθεσμο επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ενιαία αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη με διαφορετική δομή, οργάνωση, προσωπικό, μέσα, οικονομικούς πόρους και με νομικό και θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή

  • στην ανάγκη άμεσης κι ολικής αποζημίωσης όλων των πληγέντων από τις εν λόγω πυρκαγιές με ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης παρακάμπτοντας τους περιοριστικούς όρους ενεργοποίησης του;
  • στο γεγονός ότι η στρατηγική της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στα κράτη μέλη και βασίζεται στην αναλογία “κόστος-όφελος” με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη, οδηγεί στο να μην υπάρχει εξασφαλισμένος σε κάθε χώρα επαρκής αριθμός μόνιμου προσωπικού, απαραίτητων υποδομών, άμεσα διαθέσιμων πυροσβεστικών μέσων, μέτρων πρόληψης και προστασίας, με συνέπεια μεγάλες τραγωδίες και ανυπολόγιστες καταστροφές;
  • στο ότι στην πράξη αποδείχθηκε και σε αυτήν την περίπτωση ότι ο “μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ” Resc-EU διαιωνίζει τις τραγικές ελλείψεις των χωρών της ΕΕ ανακυκλώνοντας τα λειψά μέσα, έμψυχο δυναμικό κι υπηρεσίες από χώρα σε χώρα;»
Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...