Ευρωβουλή: Ερώτηση για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Την ανάγκη εξασφάλισης θέσης για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακά προσχολικές δομές, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«283.765 αιτήσεις κατατέθηκαν στην ΕΕΤΑΑ για voucher, για την πρόσβαση στην αυτονόητη και απαραίτητη για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών προσχολική αγωγή μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Από τις οικογένειες που έκαναν αίτηση μόνο οι 169.256 το έλαβαν τελικά. Το 40,35% των παιδιών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα παρότι πληρούνταν τα εισοδηματικά κριτήρια. Χιλιάδες είναι και φέτος οι οικογένειες που δεν κατέθεσαν ποτέ αίτηση καθώς δεν πληρούσαν εξαρχής τα κριτήρια.

Οι οικογένειες αυτές, οι οποίες αποκλείστηκαν με ευθύνη της πολιτικής της ΕΕ, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως κι οι προηγούμενες, μόνο αν βάλουν το χέρι στην τσέπη θα καταφέρουν να έχουν μια θέση, στις ελάχιστες που μένουν, σε δημόσιους σταθμούς, πληρώνοντας αυξημένα τροφεία ή σε ιδιωτικούς, με δεδομένη μάλιστα την εκτίναξη της ακρίβειας.

Τη στιγμή που τα ευρωενωσιακά και κρατικά επιτελεία προβλέπουν ύφεση και διαφαινόμενη νέα καπιταλιστική κρίση, η οποία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τους, είναι ακόμη πιο επιτακτική η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν προσχολικές δομές.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

Στο γεγονός ότι διαχρονικά και με ευθύνη της ΕΕ, των προγραμμάτων της, όπως το ΕΣΠΑ και τα κουπόνια, και όλων των κυβερνήσεων η Προσχολική Αγωγή υποχρηματοδοτείται προς χάριν της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της και στη θέση της προωθούνται υποβαθμισμένες υπηρεσίες όπως το επίσης ευρωενωσιακό πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς” και χώροι φύλαξης στους χώρους εργασίας προκειμένου επιχειρηματικοί όμιλοι να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων;

Στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για  να εξασφαλιστεί θέση, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακά δομές, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, γεύματα και θέρμανση;».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...