Ευρωβουλή: Ερώτηση για τους δύο νεαρούς φυλακισμένους Ουκρανούς κομμουνιστές

Για πάνω από 100 μέρες κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές ο Α’ Γραμματέας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς και ο αδερφός του Αλεξάντερ, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ. Με τη συμφωνία της ΕΕ, όπως προκύπτει και από την απάντησή της, στις 29/4/22 στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ότι «είναι ενήμερη» και σε άμεση συνεννόηση καθώς «τα μηνύματα αυτά κοινοποιούνται τακτικά στις ουκρανικές αρχές».

Ενώ ακόμα μαίνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό της, οι διωκόμενοι νεολαίοι κομμουνιστές σύμφωνα με δημοσιεύματα υπόκεινται σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και εκβιάζονται. Στα αδέρφια έχει διοριστεί δικηγόρος από τις ουκρανικές αρχές και πλέον το δίλημμα που τους θέτουν είναι είτε να αναλάβουν την ευθύνη για τις κατηγορίες που τους έχουν απευθυνθεί στη βάση του 1ου και 2ου μέρους του άρθρου 109 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας και να καταδικαστούν σε 10 χρόνια φυλάκιση, είτε να μην τις αποδεχτούν και να παραμείνουν στη φυλακή με ποινές ισοβίων. Η ουκρανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας τους αντικομμουνιστικούς νόμους και διατάγματα «έκτακτου ανάγκης», διώκει κομμουνιστές και κλιμακώνει τον αντικομμουνισμό αξιοποιώντας την πολιτική της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση:

«Ερωτάται ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής / Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ:

– Παίρνοντας υπόψη τις αναβαθμισμένες σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, πώς τοποθετείται στο κατεπείγον αίτημα για άμεση απελευθέρωση των νεαρών φυλακισμένων κομμουνιστών και στις ευθύνες που αναλαμβάνει η ΕΕ για τους μεγάλους κινδύνους της ζωής και της υγείας τους και προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω βασανισμούς και εκβιασμούς;

– Με δεδομένο ότι η Κομισιόν δηλώνει ενήμερη για τις διώξεις και την απαράδεκτη κράτησή τους και ότι “παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση” για ποιο λόγο δεν έχει πράξει το παραμικρό μέχρι σήμερα για την άμεση απελευθέρωσή τους;».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...