Ευρωζώνη: Στο 9,2% ο πληθωρισμός του Δεκέμβρη

Οικονομία-χρήμα

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022, από 10,1% τον Νοέμβριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,4%, έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 7,6% το Δεκέμβριο, από 8.8% το Νοέμβριο. Μπορεί τα ποσοστά να είναι μειωμένα σε σχέση με του Νοέμβρη, ωστόσο η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων συνεχίζεται, με άνοδο στο 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που ήδη λαϊκά νοικοκυριά στη χώρα μας έχουν αναγκαστεί να μειώσουν σημαντικά τις ποσότητες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Δεκέμβριο η Λετονία (20,7%), η Λιθουανία (20%) και η Εσθονία (17,5%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ισπανία (5,6%), το Λουξεμβούργο (6,2% και η Γαλλία (6,7%).

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9,6% στη Γερμανία και το 12,3% στην Ιταλία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με προβλέψεις διεθνών οργανισμών και οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την «καταπολέμηση» του πληθωρισμού, οι οποίες θα συνεχισθούν και το 2023, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση.

Τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις και απώλειες εισοδήματος για τα λαϊκά νοικοκυριά τα προηγούμενα χρόνια, είναι προφανές από τα στοιχεία, ότι το κόστος ζωής θα παραμείνει πολύ βαρύ για τον λαό.

Μάλιστα, η κυβέρνηση και αστικά κόμματα, αρνούνται να υιοθετήσουν προτάσεις όπως η κατάργηση του ΦΠΑ σε αγαθά πρώτης ανάγκης, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και θέσπιση πλαφόν στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα που σε συνδυασμό με γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μπορούν να δώσουν ανακούφιση στο λαό.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...