Εύβοια-Σάμος: Δύο ναυάγια ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών

Ναυαγοί μετανάστες που διεσώθησαν από πλωτά του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ανοιχτά του Στενού του Καφηρέα στη Εύβοια - 01/11/2022
Ναυαγοί μετανάστες που διεσώθησαν από πλωτά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανοιχτά του Στενού του Καφηρέα στη Εύβοια – 01/11/2022 – Πηγή: ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ / EUROKINISSI

Δύο ναυάγια ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών σε Εύβοια και Σάμο, με έναν νεκρό στη Σάμο και δεκάδες αγνοούμενους, μεγαλώνουν την αιματηρή λίστα των κατατρεγμένων που πνίγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Έτσι, μετά το ναυάγιο της Σάμου, με τους 6 αγνοούμενους, ακολούθησε άλλο ένα ναυάγιο χτες, με 58 αγνοούμενους, αυτήν τη φορά στον Καφηρέα Εύβοιας. Έρευνες είναι σε εξέλιξη, ενώ εντοπίστηκαν 9 ξεριζωμένοι που ήταν στη βραχονησίδα Μανδηλού.

Συνολικά 68 άτομα ήταν στο σκάφος που βυθίστηκε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων. Οι ξεριζωμένοι επιβιβάστηκαν στη Σμύρνη. Το σκάφος βυθίστηκε νοτιοανατολικά της βραχονησίδας ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό. Επιπλέον, συνεχιζόταν η έρευνα σε περιοχή 3,8 μίλια νότια της Σαμιοπούλας για το άλλο ναυάγιο.

ΚΚΕ: Να μην γίνουν «κανονικότητα» οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο Αιγαίο

Ο λαός μας δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν “κανονικότητα” οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο Αιγαίο, τονίζει σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών στην Εύβοια και τη Σάμο.

Αναλυτικά:

«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε τη γνωστή καραμέλα περί “σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων” και εφαρμογής της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δύο ακόμα ναυάγια ξεριζωμένων σε Εύβοια και Σάμο, με δεκάδες αγνοούμενους, μεγάλωναν την αιματηρή λίστα της τελευταίας περιόδου.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή, δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν “κανονικότητα” οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο Αιγαίο. Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση απεμπλοκή τις χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις που προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων, απαιτώντας εδώ και τώρα την κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και την προστασία του δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.»

Επεισόδιο στη Σάμο

Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, χτες το πρωί φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί για να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων μία σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό που έπλεε στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την παραλαβή της.

Η τουρκική ακταιωρός μπήκε στην περιοχή ευθύνης των ελληνικών αρχών και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους του ΛΣ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος του ΛΣ, ενώ παράλληλα έκανε επίδειξη οπλισμού.

Με ανακοίνωσή της η τουρκική Ακτοφυλακή κλιμακώνει την πρόκληση, με τον ισχυρισμό ότι παρενοχλήθηκε από ελληνικά σκάφη και «στη συνέχεια το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής πλήρωσε με τόκο με τον ίδιο τρόπο».

Έβρος: Τροχαίο ατύχημα οχήματος με οδηγό διακινητή

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα οχήματος με οδηγό διακινητή σημειώθηκε χθες το πρωί στον Έβρο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό προσφύγων και μεταναστών. Στο όχημα, που έφερε ολλανδικές πινακίδες, επενέβαιναν συνολικά 9 άτομα, ανάμεσά τους και ένα παιδί, ενώ δύο από αυτά είχαν τοποθετηθεί στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα...