Οι φαντάροι λένε όχι στα ναρκωτικά!

Το σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών – κοινωνικό φαινόμενο με τις ρίζες του βαθιά στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα – δεν απασχολεί μόνο τους νέους που βρίσκονται έξω από τα στρατόπεδα, αλλά κι αυτούς που κάνουν τη θητεία τους και βρίσκονται μέσα σε αυτά. Αρκετοί συνάδελφοί μας πέφτουν στην παγίδα της ναρκωκουλτούρας που προωθούν σκόπιμα πολλά αστικά μέσα. Η χρήση κάνναβης αλλά και άλλων ουσιών είναι καθημερινό φαινόμενο στα στρατόπεδα. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν για πρώτη φορά χρήση κατά τη διάρκεια της θητείας και άλλοι που έχουν την «ευκαιρία» να κάνουν καινούργιες ουσίες. Δε λείπουν και περιστατικά φαντάρων που χρειάστηκαν νοσηλεία μετά από χρήση.

Πλάι στα υπόλοιπα αδιέξοδα που αναπαράγει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι επιπρόσθετες ιδιαίτερες δυσκολίες που έχει η στρατιωτική θητεία επιδρούν επιβαρυντικά στη συνείδηση των νέων στρατευμένων. Τέτοιες είναι το υψηλότατο κόστος, που αναγκάζει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να στενάζουν για να μπορέσουν τα παιδιά τους να τα βγάλουν πέρα. Είναι οι πανάκριβες μετακινήσεις. Είναι ο αυταρχισμός που συχνά συναντούν. Είναι οι δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες ζωής, ή η πίεση αγγαρειών, ασκήσεων και υπηρεσιών. Όλα αυτά επιδρούν σε πολλούς, τους κάνουν να αναζητούν ψεύτικες διεξόδους από τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.

Ακούμε πολλές αντιεπιστημονικές απόψεις περί «μαλακών και σκληρών ναρκωτικών», «’πολλαπλών θεραπευτικών χρήσεων της κάνναβης»’ και άλλα πολλά που έχουν σαν στόχο την απενοχοποίηση της χρήσης και να βάλουν ένα νέο «στο τρυπάκι» να επιλέξει τη λιγότερο βλαβερή ουσία για να ξεφύγει από τα προβλήματά του.

Όσον αφορά τη διάκριση σε μαλακά και σκληρά ναρκωτικά, που ακούγεται κατά κόρον είναι χαρακτηριστική η έκθεση του 2019 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, η οποία αναφέρει πως οι περισσότεροι χρήστες που ξεκινούν θεραπεία σε κέντρα απεξάρτησης για πρώτη φορά δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη.

Ως προς τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης, που συχνά αποτελεί επιχείρημα χρήσης ή ότι δεν κάνει κακό στην υγεία μας όσο άλλες ουσίες πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν επίσημα guidelines για τη χορήγησή της, ενώ η χρήση από έφηβους και νέους ενήλικες έχει αποδεδειγμένα καταστροφική επίδραση στη νοητική τους ανάπτυξη.

Η ευθύνη του υπουργείου καθώς και των διοικήσεων των στρατοπέδων είναι μεγάλη καθώς κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Αφενός γιατί δε λύνουν τα προβλήματα που γεννούν τα επιπρόσθετα αδιέξοδα στους νέους στρατευμένους αφετέρου γιατί δεν υπάρχει η μέριμνα για ολοκληρωμένες μονάδες Ομάδων Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας (ΟΨΜ) για τη ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια των φαντάρων. Τα όποια μέτρα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και εξαντλούνται σε κρατήσεις, φυλακές και απειλές για επαναπατρισμό.

Τα ναρκωτικά είναι όπλο για να μη σηκώνει ο νέος κεφάλι. Είναι η πιο ύπουλη μορφή καταστολής της συνείδησης και αξιοποιούνταν πάντα από τους ιμπεριαλιστές για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν τους στρατιώτες «ναρκωμένους». Θέλουν τους στρατιώτες κρέας για τα κανόνια τους. Θέλουν τους στρατιώτες άβουλες πολεμικές μηχανές που δε θα αναγνωρίζουν τον πραγματικό τους αντίπαλο, τον ίδιο τον καπιταλισμό, που γεννά φτώχεια, αυταρχισμό, πολέμους, προσφυγιά.

Οι στρατιώτες έχουμε κάθε συμφέρον να μην πετάξουμε στα σκουπίδια τους μήνες που κάνουμε τη θητεία μας. Να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας. Να αγωνιστούμε για να έχουμε μία αξιοπρεπή θητεία. Να πάρουμε το απολυτήριο πραγματικά πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Θέλουμε και μπορούμε να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν, όσα έχουμε ανάγκη.

Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις!

Φαντάροι που υπηρετούμε στην ΕΛΔΥΚ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...