Φαντάρος από ΕΛΔΥΚ: «Τι γυρεύει η… συστοιχία “Patriot” στη Σ. Αραβία;»

Αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία: Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση
Αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία: Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση / Πηγή: Eurokinissi

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες από τότε που στην ημερήσια διάταξη βρισκόταν η συζήτηση για την αγορά του πυραυλικού συστήματος «Patriot», για το πόσο κοστίζουν, για το πώς θα αξιοποιηθούν. Υπήρχε τότε η πλευρά που πανηγύριζε γιατί με αυτόν τον τρόπο θα θωρακιζόταν η άμυνα της χώρας. Υπήρχαν και εκείνες οι φωνές που προειδοποιούσαν ότι η αγορά τους από τη μια θα επιβαρύνει οικονομικά τον ελληνικό λαό και από την άλλη θα αναβαθμίσει την εμπλοκή του στους ανταγωνισμούς που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο μπορεί να το συμπεράνει κανείς από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, και πιο συγκεκριμένα από την αναχώρηση των «Patriot» και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τη Σ. Αραβία. Το επιχείρημα της αξιοποίησης των «Patriot» στη θωράκιση της άμυνας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δέχτηκε αναμφισβήτητα ένα ισχυρό πλήγμα. Εκτός και αν η Σ. Αραβία βρίσκεται λίγο έξω από τον Εβρο…

Από αυτήν την άποψη, είναι άξιο προβληματισμού το ερώτημα αν η στρατιωτική συνδρομή υπέρ της Σ. Αραβίας και άρα αναγκαστικά ενάντια στους ανταγωνιστές της, σε έναν ανταγωνισμό που έχει και έντονη στρατιωτική έκφραση, είναι κάτι το οποίο συμβάλλει στην ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας μας, ή αντίθετα την κάνει μαγνήτη επικίνδυνων εξελίξεων.

Μάλιστα, η ομιλία του υπ. Αμυνας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στο πλαίσιο αναχώρησης της αποστολής είχε και ορισμένα προκλητικά σημεία. «Η γνώση της ιστορίας και των παραδόσεων της χώρας πρέπει να αποτελεί διαρκές μέλημά σας κατά την εκτέλεση της αποστολής σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ομως η Ιστορία και οι παραδόσεις της χώρας μας δεν ταυτίζονται με τις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, όσο και αν ματαιοπονούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Γιατί όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις άφησαν τη χώρα ανυπεράσπιστη ενάντια στη γερμανική εισβολή, ο ελληνικός λαός οργάνωσε την αντίσταση και κατέκτησε με το όπλο στο χέρι την απελευθέρωση ενάντια στους ναζί κατακτητές.

Γιατί όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις έστελναν ενισχύσεις και στρατεύματα στις ΝΑΤΟικές αποστολές όπου Γης, ο ελληνικός λαός με τις αντιπολεμικές του διαδηλώσεις διατράνωνε τα συνθήματα ενάντια στους πολέμους, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Γιατί όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις συνέδραμαν στο έγκλημα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ο ελληνικός λαός με την πρωτόβουλη δράση του έστελνε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες στις λαχαναγορές της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν… τις ντομάτες, τα μαρούλια και τα λάχανα.

Επειδή λοιπόν όντως η γνώση της Ιστορίας και των – αγωνιστικών – παραδόσεων του λαού μας πρέπει να είναι μέλημα καθενός, να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.

Πύρρος Βασίλης
Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...