Συνέντευξη του alt.gr με φαντάρο από τη Θεσσαλονίκη

KAAY Αγιας Τριάδας

Το ALT.GR μίλησε με το Γκρανόπουλο Κωνσταντίνο, που υπηρετεί στο Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) ΑγίαςΤριάδας στη Θεσσαλονίκη και αρχικά του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις πρώτες μέρες της θητείας του. Πού παρουσιάστηκε; Ποια προβλήματα αντιμετώπισε;

– Παρουσιάστηκα το Σεπτέμβρη 2020 στο στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό του Έβρου. Έχοντας πάρει απόφαση ότι πρέπει να υπηρετήσω κάποια στιγμή, μπήκα με αρκετά καλή ψυχολογία, έχοντας και επίγνωση τι θα αντιμετωπίσω με βάση και τα όσα μου περιέγραφαν φίλοι και γνωστοί που είχαν υπηρετήσει νωρίτερα. Σίγουρα, το να σου έχουν δώσει μια εικόνα για το τι θα βρεις μπροστά σου, βοηθάει πολύ. Παρόλα αυτά, το πώς βιώνει ο καθένας τη θητεία του διαφέρει και έχει να κάνει και με την ψυχολογία του, και με τους συναδέλφους με τους οποίους υπηρετεί. Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι τελευταίες σειρές, όπως και η δική μου, είναι το ζήτημα της πανδημίας και της διαχείρισής της από το στρατό.

Ο ρουχισμός που μοιράστηκε τις πρώτες μέρες καλύπτει τις ανάγκες σου για όλη τη διάρκεια της θητείας;

– Ο ρουχισμός που μοιράστηκε σε εμάς όταν παρουσιαστήκαμε ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα ένα σημαντικότατο μέρος του να πρέπει να μοιραστεί από το “απόθεμα” της εκάστοτε μονάδας. Για παράδειγμα, εγώ δεν “πρόλαβα” ούτε δεύτερη στολή, ούτε άρβυλα, ούτε φούτερ, ούτε καν μπλουζάκια. Αυτό είχε ως συνέπεια αυτά να πρέπει να μου δοθούν από τη μονάδα στην οποία πήγα, και να είναι όλα δεύτερο -ή και παραπάνω- χέρι. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος που παρουσιάζεται υποχρεούται να αγοράσει κάποια είδη ρουχισμού για να αντεπεξέλθει στη θητεία, ειδικά αν μιλάμε για περιοχές όπως ο Έβρος που έχεις να αντιμετωπίσεις και αρκετά βαρύ χειμώνα, οπότε και σίγουρα ο παρεχόμενος από το στρατό ρουχισμός δεν αρκεί.

Έχεις συμπληρώσει σχεδόν δύο μήνες στη μονάδα που βρίσκεσαι. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις αυτήν την περίοδο στη μονάδα;

– Στη μονάδα που είμαι πλέον, τα προβλήματα είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις περισσότερες μονάδες και κυρίως έχουν να κάνουν με τα μέτρα που παίρνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Τι μέτρα πάρθηκαν στη μονάδα σου για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

– Γενικώς, τα μέτρα κινούνται στη βάση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των θαλάμων. Στη δική μου μονάδα, από την αρχή της πανδημίας έχει προστεθεί ένας επιπλέον θάλαμος και έχουν αραιώσει τα κρεβάτια. Μέχρι στιγμής αυτό επιτυγχάνεται. Με την επερχόμενη έλευση της επόμενης σειράς όμως -η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη- πρέπει να δούμε τι επιπλέον μέτρα θα ληφθούν, μιας και όπως διαφαίνεται, ο χώρος πιθανόν να μην είναι αρκετός.

Με ποιους τρόπους οι φαντάροι διεκδίκησαν τη λύση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν στη μονάδα;

– Στην μονάδα που υπηρέτησα τους πρώτους πέντε μήνες της θητείας μου, δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα με τη διαχείριση της πανδημίας. Τα λίγα κρούσματα που εμφανίστηκαν μπήκαν σε καραντίνα όπως και ο υπόλοιπος θάλαμός τους, και όντας σε μια μονάδα αρκετά αποκομμένη από τα υπόλοιπα στρατόπεδα, δεν είχαμε το πρόβλημα της “εισαγωγής” του ιού από άλλες μονάδες. Προβλήματα που ανέκυπταν και είχαν να κάνουν με τις εγκαταστάσεις, τα αντιμετωπίζαμε αναφέροντάς τα στην αναφορά. Σε γενικές γραμμές, οι συνάδελφοι δεν φοβούνταν να βγουν στην αναφορά και να θέσουν τα ζητήματα που προέκυπταν. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε προσπάθεια και από τη διοίκηση να λύνονται τα όποια προβλήματα που αναφέρονταν.

Ο φαντάρος δικαιούται δωρεάν μετακίνηση για την άδειά του από τη μονάδα του στον τόπο καταγωγής του;

– Στην εορταστική άδεια των Χριστουγέννων υπήρξε μια μέριμνα να μπουν λεωφορεία από την Ταξιαρχία, τουλάχιστον με προορισμό τις μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα). Σε εκείνη την περίπτωση εξασφαλίστηκε η δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών. Από εκεί και πέρα, σε άδειες μεμονωμένων στρατιωτών δεν έχω υπόψη κάποιο παράδειγμα που να εξασφαλίστηκε η δωρεάν μετακίνησή τους.

Ποια η γνώμη σου για τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε χώρο απόβασης στρατευμάτων των αμερικανονατοϊκών; Ή για την παρουσία του αεροπλανοφόρου στη Σούδα;

– Έχοντας συζητήσει με αφορμή διάφορες ανάλογες ασκήσεις και τον προσανατολισμό τους, το προηγούμενο διάστημα με συναδέλφους για το ζήτημα της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η εικόνα που έχω είναι ότι οι περισσότεροι δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη και όσα τους έλεγα τους φαίνονταν υπερβολικά. Χωρίς να σημαίνει ότι έχουν κατανοήσει το ότι μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει αύξηση των κινδύνων για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής, σίγουρα σε πολλούς γέννησε προβληματισμούς με αποτέλεσμα να με ρωτάνε τη γνώμη μου με βάση και όσα είχαμε συζητήσει σε προηγούμενες φάσεις. Η απάντησή μου σε αυτούς -η οποία είναι και η απάντηση στην ερώτηση που τίθεται και εδώ- ήταν ότι δεν ήταν καθόλου αναπάντεχη μια τέτοια εξέλιξη. Αντιθέτως, είναι άλλη μια πράξη του δράματος στην πορεία μετατροπής της χώρας σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, η οποία και αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης στις σημερινές συνθήκες. Και ακριβώς εδώ είναι που έχει σημασία να πούμε πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, να κατανοήσει ο καθένας και να είναι ο λαός προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αγωνιστικά τέτοιες εξελίξεις έγκαιρα. Είναι απαραίτητο να αναδεικνύεται σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολή και σχολείο, αλλά και μέσα στις μονάδες που υπηρετούμε τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, το γεγονός ότι η πρόσδεση της χώρας μας σε οποιοδήποτε ιμπεριαλιστικό «άρμα», ή άλλη συμμαχία, είτε λέγεται ΝΑΤΟ, είτε ΕΕ κλπ., όχι μόνο δεν κατοχυρώνει την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά αντιθέτως αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους το λαό μας, αλλά και τους λαούς της περιοχής, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα του ρόλου του ΝΑΤΟ στην εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, στην εμπλοκή στα Ίμια κλπ, αλλά και στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...