Φιέστα για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ – ΕΕ

EUROKINISSI

Φιέστα για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην ΕΕ, τιμώντας την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επιλογής της αστικής τάξης, που φόρτωσε νέα δεσμά στον λαό διοργάνωσε η κυβέρνηση στο Ζάππειο, την ώρα που στο Σύνταγμα διαδήλωνε ο λαός ενάντια στο νέα αντεργατικό έκτρωμα.

Μιλώντας εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης περιγράφοντας την πορεία της χώρας στη διακρατική ένωση, τόνισε ότι πλέον «όλο το πολιτικό φάσμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνέκλινε στην ευρωπαϊκή κοίτη», θυμίζοντας ως χαρακτηριστικό δείγμα της τέτοιας σύμπνοιας το πως προωθήθηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, «με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων».

Βάζοντας τις αναγκαίες, για αυτούς, χυδαίες δόσεις αντικομμουνισμού, συνέδεσε τις «χώρες του Ανατολικού Μπλοκ» με «δικτατορικά καθεστώτα». Είπε συγκεκριμένα, «Η ελληνική υπόθεση, πάντως, πλούτισε και την εμπειρία της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί ήταν η πρώτη υποδοχή κράτους του Νότου από εκείνα που είχαν βιώσει δικτατορικά καθεστώτα. Για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αργότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ».

Επεχείρησε να εμφανίσει οφέλη για τα λαϊκά στρώματα π.χ. για την αγροτιά που ξεκληρίστηκε. Εστειλε, άλλωστε σήμα ότι «η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις». Βέβαια δεν παρέλειψε να καθησυχάσει το κεφάλαιο θυμίζοντάς του ότι το «Ευρωπαϊκο Ταμείο Ανάκαμψης έγινε πραγματικότητα».

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τους «εταίρους», για την ντόπια αστική τάξη ότι «είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Οπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης».

Ομιλίες απεύθυναν επίσης: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης. Βιντεοσκοπημένα μηνύματα έστειλαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Α. Κόστα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...