«Φιλοουκρανική οργάνωση» ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream σύμφωνα με τους «New York Times»

Μια «φιλοουκρανική οργάνωση» ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2,στη Βαλτική Θάλασσα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη πληροφορίες τις οποίες εξέτασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν διευκρινίζει όμως ούτε σε ποιες πληροφορίες είχαν πρόσβαση οι αμερικανικές υπηρεσίες, ούτε την «ταυτότητα» αυτής της «ομάδας».

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες λένε ότι οι δράστες ήταν «αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι πολίτες. Η αμερικανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι από τις πληροφορίες αυτές δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα και «μένει ανοιχτή η πιθανότητα η επιχείρηση να έγινε κρυφά από μια τρίτη δύναμη που διατηρεί δεσμούς στους κόλπους της ουκρανικής κυβέρνησης ή στις υπηρεσίες ασφαλείας».

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση του άρθρου ωστόσο η δική της έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα, ανέφερε εκπρόσωπος της καγκελαρίας, προσθέτοντας ότι η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές ημέρες ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα. «Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ερευνά το θέμα από τις αρχές Οκτωβρίου 2022. Επομένως, έχει δικαιοδοσία στη διαδικασία» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι ακόμη εκκρεμής. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στη δολιοφθορά εμπλέκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα ότι το το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις στους αγωγούς.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς έγραψε ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Νορβηγίας, τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς τον περασμένο Ιούνιο και τους ανατίναξαν τρεις μήνες αργότερα. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «παντελώς λανθασμένες» αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...