Δικαστήριο του Ελσίνκι καταδίκασε σήμερα δύο ερευνητές δημοσιογράφους γιατί αποκάλυψαν «διαβαθμισμένες πληροφορίες» για τη φινλανδική στρατιωτική κατασκοπεία, σε μια υπόθεση που προκαλεί ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου. «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση. Παρά τις μειωμένες ποινές, η ζημιά για την ελευθερία της έκφρασης έγινε ήδη», αντέδρασε με ανακοίνωση ο ‘Αντερο Μούκα, αρχισυντάκτης της εφημερίδας τους, της Helsingin Sanomat.
Ο κύριος συντάκτης του άρθρου καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο με βάση μέρος του εισοδήματός του, που αναλογεί σε λίγες χιλιάδες ευρώ, ενώ στον άλλο συντάκτη του άρθρου δεν επιβλήθηκε ποινή. Κατηγορίες σε βάρος ενός τρίτου προσώπου, του επιβλέποντά τους, κατέπεσαν. Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές με αναστολή τουλάχιστον ενάμιση έτους η καθεμιά και από τους τρεις.
Οι τρείς δημοσιογράφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ισχυρίστηκαν ότι δεν αποκαλύφθηκαν κρατικά μυστικά.
Η καταδίκη αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2017 το οποίο περιείχε πληροφορίες που χρονολογούνταν 10 χρόνια πριν και αναφερόταν σε επιχειρήσεις της φινλανδικής στρατιωτικής κατασκοπείας «που είναι διαβαθμισμένες προς όφελος της εξωτερικής ασφάλειας της Φινλανδίας», όπως αναφέρει το δικαστήριο. Το άρθρο έρευνας περιείχε λεπτομέρειες για την «οργάνωση, τις ικανότητες και την προμήθεια ενός κέντρου επικοινωνίας» του στρατού στη Γιβάσκιλα, 230 χλμ. βορείως του Ελσίνκι.
Σύμφωνα με τη Sanoma Media, μητρική εταιρία της εφημερίδας, «υπήρχαν ισχυροί κοινωνικοί λόγοι για να γραφτεί αυτό το άρθρο». Τότε, η Φινλανδία προετοίμαζε ένα νέο νόμο για τις υπηρεσίες πληροφοριών, που είχε στόχο να επεκτείνει τις ικανότητες των υπηρεσιών πληροφοριών ώστε να παρακολουθούν την κυκλοφορία των δεδομένων. Το νομοσχέδιο αυτό «περιόριζε τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός πολίτη», σύμφωνα με τη Sanoma Media.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών μπορούσε να είναι δικαιολογημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος μόνο σε περίπτωση «σημαντικής αποκάλυψης», όπως «κατάχρηση εξουσίας ή άλλες παράνομες δραστηριότητες των αρχών».
Να επισημανθεί ότι το δικαστήριο έκρινε ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών δεν μπορούσε να θεωρηθεί «ακίνδυνη» παρότι, όπως δέχεται το ίδιο «δεν θέτει σε κίνδυνο την εξωτερική ασφάλεια της Φινλανδίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters