Fit for 55»: νέες «πράσινες» μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων

Στις 14 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε στο αέρα το κυοφορούμενο κολοσσιαίο νομοθετικό πακέτο για το κλίμα (Fit for 55), στα πλαίσια της (ευρωπαϊκής) Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) που «τρέχει» από καιρό με χρυσοφόρες «πράσινες» μπίζνες των ομίλων και τα εργατικών – λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το μάρμαρο.
Τώρα «στοχεύει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% ως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και σε μηδενικούς ρύπους ως το 2050», αποβλέποντας σε «ριζικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας για την κάλυψη των κλιματικών στόχων (φιλοδοξιών)».

Αυτό που παρουσιάζεται ως δήθεν «δίκαιο, πράσινο και ευημερούμενο μέλλον» και, «κοινωνικά δίκαιη μετάβαση» σημαίνει (σσ. copy-paste) –μεταξύ άλλων:

Κοινωνικό αντίκτυπο σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικροεπιχειρήσεις.

– Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δαπανήσουν το σύνολο των εσόδων τους από την εμπορία εκπομπών σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα και την ενέργεια.

– Το φορολογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίσει και να βελτιώσει την ενιαία αγορά και να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση θέτοντας τα κατάλληλα κίνητρα

– Ένα νέο Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος (σσ. Social Climate Fund) θα παρέχει ειδική χρηματοδότηση για να βοηθήσει τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, χρησιμοποιώντας πόρους (σσ. ~25%) αποκλειστικά από τα αναμενόμενα έσοδα.

– Όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο βάζοντας συγκεκριμένα πλάνα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές, τη θέρμανση και την ψύξη, τα κτίρια και τη βιομηχανία.

– Η φορολογία της ενέργειας ευθυγραμμίζεται με τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ, αφαιρώντας παρωχημένες εξαιρέσεις και μειωμένους συντελεστές.

– Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια θα υποστηρίξει κατά προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση. Το 30% των προγραμμάτων στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ και της NextGenerationEU είναι αφιερωμένα εκεί και το  37% (723,8 δις€) θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά προγράμματα

«Στοχοπροσήλωση» της Ελλάδας ως πρωταγωνίστρια στην πολιτική που εκτινάσσει τις τιμές του ρεύματος

Στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των «πράσινων» στόχων της ΕΕ δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με την ευκαιρία τελετής εγκαινίων νέας φωτοβολταϊκής μονάδας στην Κορινθία, δεσμευόμενος ταυτόχρονα προς τους ομίλους του χώρου και ευρύτερα όσων εμπλέκονται στις «πράσινες μπίζνες» ότι η παροχή κάθε είδους εξυπηρέτησης από την κυβέρνησή του προς αυτούς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προσωπική του φιλοδοξία» είναι η Ελλάδα να αναδειχτεί «πρωταγωνίστρια» στην πολιτική πράσινης μετάβασης της ΕΕ, απαγγέλοντας το γνωστό ποιηματάκι περί πρόσβασης «σε πιο φθηνό ρεύμα, σε θέσεις εργασίας και σε αντισταθμιστικά οφέλη» από τις επενδύσεις του είδους.
Αυτά την ώρα που ακριβώς η πολιτική του «πράσινου new deal» που προώθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, οδηγεί – όπως επιβεβαιώνεται ξανά τις μέρες αυτές – σε τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, ενεργειακή φτώχεια, αλλά και χιλιάδες απολύσεις και τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο.
Παράλληλα παίρνοντας πάσα «Fit for 55» αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του πλαισίου που διέπει το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, αλλά και στο νέο πεδίο κερδοφορίας που θα ανοίξει η κυβέρνηση για τα μονοπώλια του χώρου με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το θεσμικό πλαίσιο του οποίου αναμένεται σύντομα. Ενώ ξεχωριστό κάλεσμα απηύθυνε και στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στις εφάπαξ «παροχές» της κυβέρνησης προς τα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα έτσι και στο φυσικό αέριο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για τους καταναλωτές εξαιτίας των αυξήσεων των διεθνών τιμών.

Τα παραπάνω αποτελούν πανευρωπαϊκό δεδομένο, αφού εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι της διαγκωνιζόμενης ως «παγκόσμια ατμομηχανή» βρίσκονται μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, με γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας, εγκλωβισμένοι για άλλη μια φορά στην παραγωγή της Ενέργειας με σκοπό το κέρδος, στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων του χώρου και των καπιταλιστικών κρατών, στις συνέπειες της παγκόσμιας «κούρσας» για «πράσινες» επενδύσεις.
Παράλληλα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που εκτινάχθηκαν στα ύψη τον τελευταίο χρόνο προβλέπεται να εκτιναχτούν παραπέρα με νέες αυξήσεις – φωτιά, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, του κόστους δικτύων και υποδομών μεταφοράς εμπορευμάτων, καθώς και της τιμής στους πλειστηριασμούς των αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο παγκόσμιο «εμπόριο ρύπων» (βλ. και εδώ).

Στην Ιταλία «το περασμένο τρίμηνο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%. Είναι πράγματα που πρέπει να λέγονται και τα οποία έχουμε το χρέος να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την οικολογική μετάβαση, Roberto Cingolani, …«για τη θεαματική άνοδο των τιμών ευθύνεται η “έκρηξη” του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του φυσικού αερίου», μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε στη Γένοβα το (μεγαλύτερο) ιταλικό συνδικάτο CGIL (που παρεμπιπτόντως, αντί να κινητοποιεί σε ταξική βάση το λαό, ασχολείται με επιμορφωτικά σεμινάρια).
Μπροστά στον κίνδυνο εκατομμύρια σπίτια στην Ιταλία να μείνουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να αντιμετωπίσει με «ασπιρίνες» την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,9% και του φυσικού αερίου κατά 15,3% το τρίτο τρίμηνο, με ένα πακέτο 1,2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να σώσει 2,3 εκατ. νοικοκυριά από την «απόλυτη» ενεργειακή φτώχεια. Ετσι, με την κυβερνητική παρέμβαση – με χρήματα του ιταλικού λαού – η ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί… μόλις κατά 4,7% και το φυσικό αέριο κατά 9,8%!
Σύμφωνα με την Ιταλική Ενωση Καταναλωτών (Unc), η αύξηση αυτή σημαίνει ότι «κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα».

Με αντίστοιχα μέτρα προσπαθεί και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών – «Ποδέμος» στην Ισπανία να αναχαιτίσει τις τεράστιες αυξήσεις, αφού η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε κατά 43,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Σύλλογο «Καταναλωτών σε Δράση». Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 10% (από 21%), αλλά μέχρι τον Δεκέμβρη, και σκοπεύει να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τίποτα βέβαια από τα προσωρινά αυτά «γιατροσόφια» – που αντίστοιχά τους ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ – δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει, ως η «άλλη όψη» του «πράσινου new deal» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη μείωση της ζήτησης καυσίμων, τα κράτη – πετρελαιοπαραγωγοί (ΟΠΕΚ – Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία κ.ά.) ξεκίνησαν τα παζάρια και τις διαπραγματεύσεις για τη συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να μην πέσουν οι τιμές. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί κατέληξαν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με θύματα και τελικούς αποδέκτες τους λαούς.

Η κλιματική αλλαγή αιτία για «το κακό το ριζικό μας»…

Με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ (IPCC) για το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές, ασχολήθηκαν τις προηγούμενες μέρες ο Frans Timmermans, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και έλληνες ομόλογοί του, περί άλλων τυρβάζοντες –πλην ΚΚΕ.
Ο Timmermans τόνισε ότι «πρέπει να δράσουμε τώρα – άμεσα, γιατί τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν», δεν πρέπει να παραλύσουμε λόγω του φόβου της αλλαγής και των επιπτώσεων των μέτρων που θα ληφθούν, ενώ υπεραμύνθηκε του νομοθετικού πακέτου που παρουσίασε η Κομισιόν, λέγοντας ότι προβλέπει μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και μέτρα για να μην επηρεαστούν οι πιο ευάλωτοι και το βάρος να διανεμηθεί αναλογικά και ισότιμα σε όλους.
Σχετικά με την αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι …αν είχαμε την «πράσινη συμφωνία» πριν από πέντε χρόνια δεν θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση, υπεραμυνόμενος του πακέτου «Fit for 55».
Στο ίδιο μοτίβο η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα …«Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο ισχυρά και πιο συχνά και έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και το βιός τους φέτος το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, αναφερόμενη και στην Ελλάδα.

…κι όλοι μαζί μπορούμε!

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έπληξαν ιδιαίτερα την Ελλάδα το καλοκαίρι, αναφέροντας, ότι «τα ακραία αυτά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, είναι μπροστά μας και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, αλλά μόνο από μια ολιστική και ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική για την πρόληψη και άμεση αντιμετώπισή τους».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης περιορίστηκε στο ότι «πρέπει να αυξηθούν και να κινητοποιηθούν οι δομές και ο όγκος του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών» και αναρωτήθηκε… «Ποια είναι η δίκαιη μετάβαση που εγγυάται ότι κανείς δεν θα μένει πίσω, ότι η ενεργειακή μετάβαση θα καθοδηγείται από την κλιματική δικαιοσύνη» (!!)

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ μέσω Νίκου Ανδρουλάκη τόνισε ότι φέτος τα καμένα στρέμματα στην Ελλάδα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με αναπτυξιακά έργα. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα και συχνότερα», είπε. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου Ταμείου που θα είναι επιφορτισμένο με την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος άσκησε κριτική στο μηχανισμό RESCEU, λέγοντας ότι φτάνει συνήθως κατόπιν τραγωδίας και ότι τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα στο πεδίο της μάχης βρίσκεται ο λαός, που με αυτοθυσία υπερασπίζεται τη ζωή και το βιός του, καθώς οι υποστελεχομένες κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Για το Ταμείο Αλληλεγγύης, είπε ότι αποδεδειγμένα δεν αποζημιώνει τα πληγέντα λαϊκά νοικοκυριά. «Ο λαός οργανωμένα να παλέψει για άμεση 100% αποζημίωση στους πληγέντες, κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές», ανέφερε τέλος.

Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ: «Fit for 55» – Να μην πληρώσει ο λαός τις «πράσινες» μπίζνες των ομίλων

Την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων μέσω του ευρωενωσιακού πακέτου «Fit for 55», που έχει στόχο τις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις ώστε να αποκομίσει νέα κέρδη το κεφάλαιο σε βάρος του λαού, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με την «παρουσίαση της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή».

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Το ευρωενωσιακό πακέτο της ΕΕ “Fit for 55” σημαίνει απευθείας επιβάρυνση των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων εξαιτίας των λεγόμενων “πράσινων” μπίζνες των ομίλων. Από τους “πράσινους” νέους φόρους για εκπομπές άνθρακα στην ηλεκτρενέργεια που καταλήγουν αυτούσιοι στα τιμολόγια, ως το ακριβότερο εισαγόμενο φυσικό αέριο και την πανάκριβη και ασταθή μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ.
Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, γενικεύονται η απελευθέρωση Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, η απολιγνιτοποίηση που οδηγούν σε ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, που έρχονται είτε με το μαστίγιο της υπερφορολόγησης των παλιών καυσίμων είτε με το “καρότο” της επιδότησης για την αγορά π.χ. απλησίαστων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Τα δήθεν αντισταθμιστικά
σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ πάλι θα πληρωθούν από τον λαό αποπληρώνοντας βαριά το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μόνο αν απαλλαγεί ο λαός από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους με τα μέσα παραγωγής, τις ενεργειακές πηγές, τα δίκτυα κοινωνική ιδιοκτησία του, τότε ο ενεργειακός σχεδιασμός θα υπηρετεί τα συμφέροντά του».

Με πληροφορίες και από το «Ριζοσπάστη».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...