Φωκίδα: Εκκενώνεται η βόρεια πλευρά της Ιτέας καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά

Πηγή: tvstar.gr

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Άμφισσα, η οποία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε ελαιόδεντρα και άλλες αγροτικές εκτάσεις. 

Οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς της Ιτέας έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά. Καλούνται να να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με την εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα μέσα στον ελαιώνα της Άμφισσας, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν την φωτιά, η οποία ξεκίνησε σχεδόν από το ίδιο σημείο που είχε ξεσπάσει το 2013.

Οι ισχυροί άνεμοι, η έλλειψη μέτρων πρόληψης και δρόμων πρόσβασης για τις πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί και να κινηθεί προς δύο μέτωπα. Το ένα προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία, όπου οι αρχές διέταξαν για προληπτικούς λόγους την εκκένωση της μονής που βρίσκεται εκεί. Το δεύτερο κινούνταν προς την περιοχή της Ιτέας.

Να σημειώσουμε ότι από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος και προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, έκανε παρέμβαση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να αυξηθούν άμεσα τα μέσα πυρόσβεσης και έλαβε σχετική διαβεβαίωση ότι θα καταφθάσουν 15 εναέρια μέσα. 

Η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ χαρακτήρισε την εξέλιξη της πυρκαγιάς δραματική και ανεπαρκείς τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν, απαιτώντας την ενίσχυση τους πριν πέσει η νύχτα.

Δείτε ακόμα...